in

Friuli-Venezia Giulia vraća se u “žutu zonu”, nove mjere na snazi od nedjelje

Nakon tri tjedna strogih mjera u “narančastoj” zoni od sutra se susjedna nam talijanska regija Friuli-Venezia Giulia vraća u “žuto”. Kako prenose tršćanski portal, danas, 5. prosinca, presicu su u Trstu održali predsjednik regije Massimiliano Fedriga i zamjenik guvernera odgovoran za zdravlje Riccardo Riccardi tijekom koje su predstavili nove mjere koje su na snazi od sutra, 6. prosinca.

Glavne promjene su – samo jedna osoba po kućanstvu može obavljati kupovinu u marketu. Za ostale komercijalne djelatnosti ograničenje je 1 osoba na svakih 20 četvornih metara. Od 11 do 18 sati pića u barovima mogu se konzumirati samo sjedeći, za stolovima. Ograničenje kapaciteta za restorane i trgovine mora se objaviti postavljanjem informativnih ploča na ulazu.

Između 10 i 12 sati određena je sigurnosna zona u marketima kada u kupovinu mogu samo stariji od 65 godina.

Ako nije potrebno javni prijevoz ne smije se koristiti. Također, nisu dozvoljeni posjeti domovima poznanika i prijatelja.

Istaknuli su da pandemija nije ni blizu gotova, te da prelazak u „žutu“ zonu nije poruka građanima da se mogu slobodno kretati. Naprotiv, broj zaraženih u njihovoj regiji i dalje je vrlo visok i potreban je veći oprez, budući da se u „žutoj“ zoni povećavaju mogućnosti za susretanjem građana.

Osim FVG, u „žutom“ od nedjelje su i regije Emilia-Romagna, Marche, Kalabrija, Puglia i Umbria. Lombardija i Pjemont ostaju u „narančastom“ barem još jedan tjedan.
Za regije koje prijeđu iz narančaste u žutu zonu prva promjena odnosi se na mogućnost kretanja. Dakle, može se izlaziti izvan svojih gradova i općina u susjednu. Nije potrebno čak ni pokazati propusnicu kako bi se opravdalo putovanje, ali to neće vrijedniti za vrijeme policijskog sata koji ostaje na snazi od 22 do 5 sati. U to doba noći građani se mogu kretati samo zbog posla, zdravstvenih razloga ili drugih hitnoća, što treba naravno dokazati.  

Iz istih razloga, uz dokaze, može se ulaziti u narančaste i crvene zone.

Sada kada se ove regije vraćaju u žutu zonu mogu se otvoriti restorani, pubovi, sladoledari i slastičarnice. Međutim, mogu raditi samo od 5 do 18 sati.

I dalje, međutim, u žutim zonama ostaju zatvoreni muzeji, kina, galerije, kazališta, sportski centri, teretane, gradski bazeni, kladionice i lutrije.

POREČ: Devet novih darivatelja krvi

Od siječnja Autocesta Rijeka – Zagreb i HAC postaju jedna tvrtka