in

Odobren Program potpore ribarstvu i akvakulturi vrijedan 75 milijuna kuna

Ilustracija - Foto TZ Novigrad

Europska komisija je jučer, 25. ožujka, odobrila Program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi za pomoć gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID–19, vrijedan 75 milijuna kuna. Uvjeti, kriteriji i način dodjele potpore propisuju se pravilnikom kojeg će Ministarstvo poljoprivrede donijeti u narednih 14 dana.

Program državne potpore podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima u  sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući podsektore gospodarskog ribolova na moru, slatkovodne akvakulture i marikulture te prerade proizvoda ribarstva i akvakulture s ciljem ublažavanja negativnih gospodarskih i socijalnih učinaka na sektor ribarstva i akvakulture.

Korisnici potpore mogu biti ovlaštenici povlastice za gospodarski ribolov na moru, nositelji dozvole za akvakulturu te subjekti koji obavljaju preradu proizvoda ribarstva i akvakulture prema posebnim propisima na području poslovanja s hranom. Kako se radi o potpori za pomoć uslijed COVID-19, u skladu sa Privremenim okvirom, jedan od osnovnih uvjeta za ostvarivanje ove potpore je da korisnik mora imati zabilježen pad prihoda u 2021. godini u odnosu na 2018. i/ili 2019. godinu radi COVID-19 ili pogođenost pandemijom na neki drugi način, a koji je uzrokovao poteškoće ili nemogućnost poslovanja. Uz ovaj osnovni uvjet, korisnici moraju ispuniti i određene uvjete specifične za sektor kojemu pripadaju.

Ovakav Program državne potpore Europska komisija je, na zahtjev Republike Hrvatske, prvi put  odobrila za 2020. godinu, i to na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID–19, putem kojeg je hrvatskim ribarima isplaćeno 30 milijuna kuna, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto Crveni križ Buje

Za ublažavanje siromaštva: Bujskom Crvenom križu gotovo 4 milijuna kuna za projekt “S nami niste sami”

Foto HTZ sajam ljubljana alpe adria 2022

Hrvatska turistička ponuda na sajmu Alpe Adria 2022 u Ljubljani