in

OPG Matijašić iz Poreča Šampion kvalitete u Neumu – nagrada je put u Strasbourg

Foto: Hu-benedikt.hr

U Neumu u Bosni i Hercegovini ovo je vikenda održana 21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019. Organizator ove manifestacije je Zadružni savez Dalmacije, a pokroviteljica je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Ocijenjena je kvaliteta 332 uzorka maslinova ulja, od čega je čak  136 uzoraka u kategoriji zlatnih ulja, a nagradu „Šampion kvalitete pakovina maslinovog ulja“ ove je godine dobio OPG Matijašić iz Poreča kojeg će zastupnica Petir nagraditi putovanjem u Europski parlament u Strasbourg gdje će imati mogućnost predstaviti svoja ulja i susresti se s donositeljima odluka u trenutku kada EU raspravlja o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), objavio je portal Hu-benedikt.hr.

Vlasnik OPG-a Zlatko Matijašić uzgaja 600 stabala maslina na dva hektara zemlje, a godišnje proizvede oko 500 litara maslinovog ulja te je trenutno u procesu prelaska na ekološku proizvodnju.

Zadružni savez Dalmacije dodijelio je na Noćnjaku zastupnici Marijani Petir Priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede, posebno maslinarstva i uljarstva.

Petir je proizvođače maslinovog ulja obavijestila i kako je, sukladno njihovim pritužbama, od Europske komisije zatražila istraživanje kvalitete ulja u svim državama članicama EU kako bi se otkrilo patvoreno ulje koje je nelojalna konkurencija našim proizvođačima i uklonilo ga se s tržišta.

Marijana Petir odlično surađuje sa Zadružnim savezom Dalmacije te je vina, ulja i druge proizvode njihovih članova već predstavljala u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a svi koji su ih kušali bili su oduševljeni, te nema sumnje da će tako biti i s uljem OPG-a Matijašić.

Podsjećamo, u sklopu ove manifestacije je u Splitu 4. ožujka održan Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu na kojem je zastupnica Petir maslinarima predstavila nacrt nove Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021. – 2027. na koji je uložila čak stotinu amandmana s ciljem osiguranja bolje pozicije hrvatskim poljoprivrednicima u mogućnostima korištenja sredstava iz EU proračuna.

Izvor: hu-benedikt.hr

FOTO: Odličan provod na porečkom retro susretu “Di si generacijo”

NOVI KRUG POTICAJA: Od 20.000 do 80.000 kuna za nabavu novog e-vozila