in

PISMO ISTARSKOM STOŽERU – Silvano Bartolić: Dozvolite prodaju voća i povrća na tržnicama – domaći propadaju, a uvoz i dalje cvjeta

Silvano Bartolić, vlasnik OPG-a iz Fuškulina kod Poreča poslao je otvoreno pismo istarskom Stožeru civilne zaštite da se proizvođačima voća i povrća dozvoli prodaja na tržnicama, na kojima se u međuvremenu dala mogućnost da vrata otvore specijalizirane trgovine.

-Slobodan sam vam se obratiti kao vlasnik malog OPG-a i dopredsjednik udruge Istarska Web Tržnica koja okuplja mikro i male poljoprivrednike s područja Istre.

Prije desetak dana donijeli ste odluku o zatvaranju tržnica, prihvatio sam svjestan situacije i krenuo u borbu za prodaju mojih proizvoda putem interneta. Bavim se maslinarstvom i proizvodnjom povrća. Maslinovo ulje može čekati u bocama ali povrće je sasvim druga priča i mora bit dostavljeno u roku od nekoliko sati. Tu kreću problemi svih istarskih vlasnika OPG-a, piše Silvano iz Fuškulina.

Prvo je počelo s nejasnoćama oko izdavanja propusnica, što je potrajalo tri dana. Kasnije apsurdna ograničenja da mogu dostaviti na samo jednu lokaciju.

-Nemojte zaboraviti da se radi o osnovnim prehrambenim proizvodima: mlijeko i mliječni proizvodi, brašno, suhomesnati proizvodi, med, povrće čime ste ugrozili našu egzistenciju i naših kupaca.

U subotu ste djelomično otvorili tržnice opet ne vodeći računa o proizvođačima i ostavili nas u samo izolaciji na našim gospodarstvima. Dozvolili ste uvoz voća i povrća iz najugroženijih država (Italija, Španjolska) očito ne vodeći računa o zdravlju kupaca! Dok naše doma propada, piše Bartolić.

Za koji dan, naveo je, kreće proljetna sadna sadnica i presadnica te cvijeća. Ako se HITNO nešto ne riješi oko prodaje na tržnicama i sajmovima njihov višemjesečni trud i rad propast će, a žitelji Istre uskraćeni su zasaditi svoje vrtove i polja.

-Nemojte zaboraviti da je ove godine zima počela 1. ožujka, a ne 15. studenog. Odgodom plaćanja obaveza nismo ništa postigli nego nas vučete u propast. Govorim za one ljude kojima je poljoprivreda primarna djelatnost i nemaju drugih prihoda.

Stoga vas molim da u dogovoru s rukovoditeljima tržnica, stožerom i proizvođačima dogovori način prodaje. Želim naglasiti PROIZVĐAČIMA koji žive od svog rada i time održavaju svoj OPG i obitelj na životu. Zanemarite prekupce, švercere i penzionere kojima je to dodatna djelatnost, napisao je Silvano Bartolić.

Svoje je pismo poslao na adrese istarskog župana, županijskog pročelnika za poljoprivredu i Ministarstvu poljoprivrede.

Bartolić prenosi da mu je odgovorio resorni županijski pročelnik Ezio Pinzan koji je napisao da rade na tome da se dobiju uvjeti za ponovno otvaranje stolova zelenih tržnica i prostora za prodaju cvijeća i presadnica na otvorenom, uz poštivanje mjera sprječavanja širenja zaraze.

Upit smo poslali i mi istarskom Stožeru, te ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Dr. Markotić objasnila može li se ozdravljenima virus opet vratiti i kritizirala švedski model

Dobre vijesti za poduzetnike: nastavite sa svojim poslovanjem online!