in

PISMO PREMIJERIMA: Talijanska unija traži da se u etiketiranju proizvoda u Istri uvrsti i talijanski

Predstavnici Talijanske unije uputili su u ponedjeljak pismo hrvatskom i slovenskom premijeru Andreju Plenkoviću i Janezu Janši s molbom da se u skupno etiketiranje enogastronomskih proizvoda uvrsti i talijanski jezik kao drugi službeni jezik hrvatskog i slovenskog dijela Istre.

Time, kako su u pismu naveli predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul i predsjednik Izvršnoga odbora Marin Corva, osim što će se osigurati potpuna provedba odgovarajućih ustavnih te zakonodavnih odredbi vezanih uz zaštitu talijanskog jezika kao službenog jezika obje države na nacionalno mješovitim teritorijima, utvrdit će se i jasna europska dimenzija prekograničnog područja u kojem je taijanska nacionalna zajednica povijesno prisutna. 

Čelnici Talijanske unije također su predložili da se metodologija trojezičnog označavanja, na hrvatskom, slovenskom te talijanskom jeziku, usvoji i za preostale tipične eno gastronomske proizvode istarskog poluotoka, bez obzira jesu li oni već registrirani ili će biti u budućnosti, kao što su na primjer, maslinovo ulje, sol, vino, pršut te mnogi drugi proizvodi.

Osim toga, Talijanska unija je pozdravila je nedavnu odličnu suradnju između Republike Slovenije i Republike Hrvatske, potaknute zahtjevom Obalnog pčelarskog saveza Koper zajedno s hrvatskim pčelarima iz Istre te Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču.

“Stranke su već prije odlično surađivale na sličnom projektu, stvarajući brend naziva Istarski med/ Istrski med odnosno, Istarski med na oba jezika, koji je primio priznanje nacionalne oznake izvornosti u Republici Hrvatskoj i u Republici Sloveniji.”

Izvor Jutarnji list

BIT ĆE NOVA I MODERNA: Porečka ribarnica obnovit će se u cijelosti EU sredstvima

HAK: Poledica na cestama u priobalju i unutrašnjosti