in

Poljoprivredna zadruga Maslinari Istre uoči berbe: Sve veća potražnja za uljem Konfin koje se okitilo zlatom u New Yorku

Rota i Kmet - Foto Tiramola

Kontinuitet rada poljoprivredne zadruge Maslinari Istre se nastavlja! Potvrđen je koncem kolovoza na drugoj redovnoj izbornoj skupštini održanoj u Bujama, točno četiri godine nakon prve i službenog osnutka zadruge, u 2019. godini  Za novog-starog predsjednika izabran je Flavio Kmet (Umag), te dva zamjenika predsjednika, Alen Civitan (Kremenje) i Filip Čeko (Umag). Još lani u studenom, za upravitelja zadruge izabran je Roberto Rota, mladi maslinar iz Novigrada. Dužnost upravitelja obavlja dobrovoljno. Bila je ovo prilika za osvrt na dosadašnji rad zadruge, njezin značaj za maslinare Istre, kao i planove zacrtane u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.

Maslinarski san Kmeta i Rote

Sugovornici Kmet i Rota prisjećali su se samih početaka rada zadruge, te gotovo sinkronizirano nadopunjavali u razgovoru. Valja spomenuti da je ideja o realizaciji projekta tj. potrebe za osnivanjem  zadruge Maslinari Istre potekla upravo od ovog dvojca, i zapravo su kroz osnivanje zadruge ostvarili jedan svoj mali maslinarski san, ali ovo je tek početak, tvrde.

-Kao prvo, više od desetak godina djelovala je na području Umaštine naša udruga maslinara „Maslina“ – „Olivo“, a na nivou istarske županije klaster maslinara Sjeverozapadne Istre. Stoga je osnivanje zadruge bio jedan sasvim logičan slijed što su Istarskoj županiji Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo IŽ-a objeručke prihvatili. Naša je zla kob bila što smo započeli s plasiranjem proizvoda – ekstra djevičanskog ulja pod brendom Konfin – ulje bez granica, u prosincu 2019. baš uoči pandemije koronavirusa. Srećom, pa je prva upraviteljica Katja Gašparini, odradila profesionalno svoj posao glede marketinga i plasiranja proizvoda na tržište, pa smo danas vrlo zadovoljni postignutim rezultatima i potražnjom našeg maslinova ulja. Sama činjenica da se naš Konfin, ove godine okitio zlatnom medaljom na najvećem svjetskom natjecanju za kvalitetu maslinovog ulja u New Yorku (NYIOOC), govori u prilog visokoj kvaliteti i zašto potražnja za Konfinom raste, uvodno će Kmet. Rota daje svoje viđenje na značaj zadruge.

KATJA I FLAVIO, 23

Foto: Katja Gašparini/ Falvio Kmet, prvi uzorak Konfina, 2019.

Konfin se proizvodi u Vodnjanu

-Dobivši za istarska ulja markicu zemljopisnog podrijetla- zaštićene oznake izvornosti Istra u EU, praktički smo ostvarili finalni rezultat rada maslinara u klasteru i udruzi, te se osjetila velika potreba za osnivanjem zadruge. A i dandanas je ona izražena jer je planiramo okrupnjati i osvajati nova tržišta, kazuje Rota pojašnjavajući kako postati članom zadruge.

-Jednokratni članski ulog je 5000 tisuća kuna i svake godine je potrebno isporučiti za preradu dvije tone uroda maslina. Funkcioniramo po principu jedan član-jedan glas i ne može se neravnomjerno sudjelovati u dostavi utvrđenih količina maslina, koje se otkupljuju po formiranoj cijeni od 65 kuna po proizvedenom kilogramu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. 

Za ulje iz ekološke proizvodnje se postiže viša cijena, i to 70 kuna po kilogramu proizvedenog ulja, za kojim je velika potražnja na inozemnom tržištu. Ustvari , samo ono se i traži. Za sada nas je u zadruzi tek petero maslinara proizvođača ekološkog ulja, s cca 10 tona udjela maslina, koje se prerađuju u uljari Al Torcio u Novigradu kod naše članice, višestruko zlatne maslinarke Đurđice Beletić. Glavnina ulja Konfin se proizvodi u županijskoj uljari AZZRI- San Lorenzo u Vodnjanu gdje se i skladišti, informira Rota.

Okrupnjavanje zadruge

Nastavno razgovaramo o budućim planovima zadruge i njezinoj potrebi u Istri- po sedmi put proglašenoj najkvalitetnijoj svjetskoj regiji ekstra djevičanskog maslinovog ulja (Flos Oeli, 2022.). Problemima i prednostima. Kmet, kao prekaljeni maslinar, govori iz svog bogatog iskustva, među kojima su hvalevrijedna ona iz susjedne Italije, gdje je neupitno udruživanje poljoprivrednika i rad brojnih poljoprivrednih zadruga.

– Mi se praktički možemo pohvaliti da uspješno radimo od 2022. godine, i da količine proizvedenog ulja rastu, a ova je godina bila rekordna. Proizveli smo 13. 000 ulja i uspješno ga plasirali, a inače nam je prosjek bio 6.000 do 7.000 tisuća. To nam sve govori u prilog potrebi udruživanja novih maslinara u zadrugu. Ovogodišnja se turistička sezona pokazala izvrsnom, ali mnogi među njima, pojedinačno nisu uspjeli prodati svoja maslinova ulja kako su planirali, pa sada neprodano nude u bescjenje. Na taj način ruše ostalim maslinarima cijenu, pa tako i zadrugarima. Prema izračunu Poljoprivrednog instituta cijena proizvedenog ulja prije deset godina iznosila je 54,58 kuna, a ove godine bi to bilo najmanje deset eura. No neki ga prodaju na kućnom pragu i za osam, što je daleko ispod tržišne cijene. Zato je tu važna uloga zadruge koja je uspjela plasirati naš Konfin u velike trgovačke lance, što ovi pojedinci ne mogu ponuditi, jer morate proizvesti ogromne količine ulja da se nađu na policama trgovačkih lanaca. Pokazalo se da naš proizvod jako dobro kotira i tražit će se sve više. Ne smije ga ni u jednom trenu uzmanjkati, pojašnjava  Kmet, a Rota se nadovezuje.

Korak bliže prerađivačkoj organizaciji

-Tu se primarno pokazuje potreba zadruge i zašto je nastala. I zašto treba dalje još bolje funkcionirati, pa se nadamo da će to sve više maslinara prepoznati. Moraju shvatiti da je zadruga zapravo njihova firma, gdje svatko ima svoj udio unutra, ovisno o broju članova i treba ju shvatiti kao projekt važan za dobrobit svih maslinara Istre. Novim pridruživanjem zadruzi, s većom količinom proizvodnje ulja, napravili bi zaokret prema proizvođačkoj organizaciji. Primjera radi spomenut ću jednu takvu zadrugu u Trstu. Imaju svoju uljaru i prodajni prostor i svoju agrariju gdje zapošljavaju 30 do 40 ljudi. Omogućavaju maslinarima lakšu opskrbu gnojivom, mehanizacijom, repromaterijalom…To je jedan zatvoren ciklus kojemu i mi težimo, otkriva za kraj razgovora njihove planove u doglednoj budućnosti i poručuje:“ Najviše članova, od njih 40-ak nam je iz sjeverozapadne Istre (Bujština), i bilo bi odlično da nam se priključe i kolege maslinari iz ostatka Istre jer sada već imamo sigurno tržište, odličan i prepoznatljiv brend Konfin-ulje bez granica, te bi s preradom većih količina maslina bili korak bliže prerađivačkoj organizaciji. Prvoj takve vrste u Hrvatskoj, što je u startu bio jedan od naših ciljeva.“

Zaključno nas zanima kakva sezonska berba je pred nama.

-Za razliku od lanjske koja je bila nevjerojatno rodna, i randmani su bili visoki (aritmetička sredina 15!) ove se godine pokazuje da bi berba mogla biti upola manja. To je zbog skrivene ćudi prirode, ali i lokacije gdje stabla maslina rastu. No, već sada svi hvale ovogodišnje ulje. S obzirom da nije bilo suše  moglo bi biti znano blažega okusa, naglašenog okusa voća, osjećat će se zdrav miris i svježina, konstatiraju sugovornici Kmet i Rota.

Foto: Zlatni Konfin, New York, 2023.

A kako se Konfin trenutno prodaje i kolika je potražnja za njim doznajemo od Saše Ukušića, voditelja prodaje PZ Maslinari Istre, sa sjedištem u Vodnjanu.

-Početna ideja bila je pozicioniranje manjih količina – 5.000 do 6.000 litara godišnje isključivo kroz HoReCa kanal, međutim kako bi osigurali članovima prodaju većih količina maslinova ulja te stvaranju preduvjeta za proširenjem broja članova zadruge, otvoren je Retail kanal prodaje. U ovome trenutku jedni smo od rijetkih koji mogu omogućiti vrhunsku kvalitetu u svim kanalima prodaje po fer cijenama, uvodno će Ukušić.

Koliko se u prosjeku proizvodi tisuća litara godišnje i jesu li potrebe tržišta za Konfinom veće?

-Berba 2022. bila je iznimno uspješna, količinski i kvalitativno. Raspolagali smo s cca 13.000 litara. U načelu potreba i potražnja je veća, no još uvijek balansiramo širenje tržišta kako bi mogli postojećim kupcima u što većoj mjeri osigurati dostupnost proizvoda kroz cijelu godinu.

Koja ekstra djevičanska maslinova ulja – brendove nudite (sorte maslina), pakovanja i gdje sve možemo nabaviti/kupiti proizvode?

-Naša maslinova ulja prodajemo kroz brand Konfin – Ulje bez granica. U ponudi imamo blend – mješavina sorti, ekološko maslinovo ulje te monosortna: Buža i Istarska bjelica. Početkom 2023. pustili smo na tržište novi proizvod Konfin Selekcija koji je namijenjen isključivo HoReCa-i i specijaliziranim kanalima prodaje (vinoteke, enoteke, premium trgovine). Dostupni smo u svim vodećim Retail lancima ( Konzum, Studenac, Spar, Kaufland…, specijaliziranim trgovinama pa i primjerice u premium mesnici Cikili Poreč, premium ribarnicama Cromarisa, Pisinium Kući Istarskog pršuta, trgovinama Zigante…

Visoka kvaliteta Konfina (svjetska slava bez granica!) potvrđena je osvajanjem zlatne medalje u travnju o.g. u New Yorku na najvećem svjetskom natjecanju za kvalitetu maslinovog ulja (NYIOOC). Je li mu to povećalo potražnju?

-Kako to i inače biva, zainteresiranost nakon dobivanja značajnih svjetskih nagrada znatno raste kako sa domaćeg tako i inozemnog tržišta. Veseli nas posebno što dobivamo i pojedinačne upite građana iz EU koji nakon boravka u Istri/Hrvatskoj te konzumacijom naših proizvoda u restoranima ili hotelskim kućama žele kupiti Konfin bilo za sebe ili rodbinu, prijatelje…

Odlična vam je facebook stranica, oglašavanje i pogodnosti u ponudi. Kako se internetski može kupovati i je li moguća dostava do kućnog praga?

-Prije nekoliko dana pustili smo u prodaju novi artikl, Konfin, pakovanje 5 litara. Jedini razlog tomu je pomoć našim zadrugarima koji nisu, zbog ipak malo specifične sezone i većih prerađenih količina uspjeli prodati sve svoje količine ulja. Upiti i narudžbe mogu se slati ili putem društvenih mreža ili putem kontakata navedenim na našoj web stranici. Dostava je osigurana, neovisno o količinama, a količine su ograničene.

Jesu li kupci zadovoljni cijenom i hoće li rasti u narednoj godini s obzirom da ovogodišnja berba maslina neće biti jako rodna (kao lanjska)?

-Kako sam naveo, pokušavamo u što većoj mjeri osigurati prihvatljive cijene svim potrošačima u svim kanalima prodaje. Jedan od naših zadataka je i taj, da u što većoj mjeri potičemo svjesnost potrošača o kvaliteti istarskog/hrvatskog maslinovog ulja te povećanju potrošnje po glavi stanovnika, koja je i s utjecajem turizma poražavajuća. Što mislim time reći? Još uvijek veliki broj potrošača misli da su sva maslinova ulja ista. To što netko prodaje istarsko maslinovo ulje po cijeni od 12-16 €/lit smatra se „krađom”, jer što nedostaje ovim uvoznim po 6-8 €/litri? U većini slučaja je dovoljno da kupac jednom kupi i proba domaće ulje kako bi osjetio razliku.

I još jedna važna napomena za kupce – čitajte podatke s etiketa/deklaracija! Ulje podrijetla iz EU nije hrvatsko maslinovo ulje, bez obzira što su na etiketama navedeni hrvatski proizvođači!

A da odgovorim i vezano uz povećanja cijena. Mi već treću godinu za redom korigiramo cijene na gore. Razlog tomu su značajni porasti cijena repromaterijala, cijene prerade, trošak distribucije…..Još uvijek čekamo malo bolje procjene stanja u maslinicima, ali pretpostavka je da ćemo cijene ipak morati minimalno korigirati.

Je li se odustalo od ideje butika Konfina i kušaonice?

Ovaj projekt i dalje stoji, ali kao dugoročni plan investiranja. U ovome trenutku nismo u mogućnosti ulaziti u značajnija ulaganja, no više smo nego svjesni koliko je bitno imati svoj prostor i što on donosi.

Što još planirate da bi povećali vidljivost i potražnju za ovim jedinstvenim istarskim proizvodom zaštićene oznake izvornosti Istra?  

Nama je za daljnji razvoj prvenstveno potrebna dodatna količina maslinovog ulja, odnosno ploda maslina definirana Specifikacijom proizvoda ZOI Istra. Ove godine se osjeća i vidi što će se dugoročno dogoditi istarskom maslinarstvu. Naime, zbog velikih prinosa i dobivenih randmana u 2022. veliki dio malih i srednjih OPG-a, došao je u situaciju da ne može prodati sve svoje količine ulja. Novih nasada koji nisu došli još u puni rod ima poprilično. Više nego ikad dobivamo upite koji su uvjeti za učlanjenje u zadrugu, da li bi otkupili viškove ulja. Mi, s druge strane balansiramo prodaju zbog manjka ulja. Prvenstveno će mali maslinari morati početi razmišljati dugoročno, jer za ono što sada misle da im nije dovoljno, kroz par će im godina biti više nego dobro.

Upite za učlanjenje u zadrugu potrebno je poslati na e-mail adresu Zadruge: info@maslinari-istre.com te se povratno primi Pristupnica koju je potrebno ispuniti te Pravila zadruge koja je potrebno pročitati kako bi znali što se od njih očekuje kao članove.

Izvor Sanja Bosnić – portal Tiramola Umag

plaža gradsko kupalište poreč

Mjerenje kakvoće mora u Istri – Ove četiri plaže bolje ne posjećivati

bevemo andemo tz tar vabriga

TZO TAR-VABRIGA poziva na vinsku šetnju „Bevemo & Andemo“. Prijave otvorene