in

Mjerenje kakvoće mora u Istri – Ove četiri plaže bolje ne posjećivati

Ilustracija

Kakvoća mora za kupanje na morskim plažama u Istarskoj županiji u 2023. godini- IX. uzorkovanje​ – Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je od 11. do 13. rujna 2023. godine, proveo IX. ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 21 ºC do 25,6 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 18 ºC do 28 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 213 mjernih točaka odnosno u 98,2 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, na 1 mjernoj točci (Marčana, Duga uvala, Punta kod sidra), odnosno u 0,5 % uzorka zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje, a na 3 mjerne točke (Rovinj, Lone – Ispod hotela Monte Mulini; Bale, Kolone – Uvala Sv. Jakov i Poreč, Hotel Molindrio – ispod hotela), odnosno u 1,4 % uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje. More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom i zadovoljavajuće žutom bojom, objavila je Istarska županija 18. rujna 2023.

Zoran Jendrašić, David Nicoletti i Loris PEršurić - foto Grad Poreč

POREČ: Prijem za Davida Nicolettija, mladog prvaka Hrvatske u jedrenju

Rota i Kmet - Foto Tiramola

Poljoprivredna zadruga Maslinari Istre uoči berbe: Sve veća potražnja za uljem Konfin koje se okitilo zlatom u New Yorku