in

Poljoprivrednicima isplaćeno gotovo 7 milijardi kuna potpora

Foto Pixabay

U prošloj godini Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je poljoprivrednicima ukupno 6,99 milijardi kuna potpora, što je za 20 posto ili 1,16 milijardi kuna više u odnosu na sredstva isplaćena u 2019. godini. 

Od ukupno isplaćenih potpora u 2020. godini, sredstvima Europskih fondova financiran je iznos od 5,5 milijardi kuna što je za 23 posto ili 1,04 milijarde više u odnosu na prethodnu godinu, najveći iznos s najvećim udjelom EU sredstva do sada.

U Ministarstvu pojašnjavaju da je 2020. godine u posljednjim danima hrvatskog predsjedanja promijenjena Uredba o potpori ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj kojom je omogućena mjera 21 Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19, a kojom se hrvatskim poljoprivrednicima stavilo na raspolaganje dodatnih 360 milijuna kuna.

“Zahvaljujući dijelom COVID mjerama pomoći sektoru vinarstva kroz mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina ovogodišnja Vinska omotnica ima najveće iskorištenje do sada, čak 94 posto odnosno u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna. Dodatno, izmjenama i dopunama Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo, a u cilju ublažavanje posljedica pandemije COVID-19, predviđene su mjere u iznosu od 180 milijuna kuna u okviru tri prioriteta Unije odnosno za sektor gospodarskog ribolova na moru (koćarski i plivaričarski ribolov), akvakulturu i preradu proizvoda ribarstva i akvakulture”, navodi se u priopćenju.

Također, prošle godine je u okviru ZPP izravnih plaćanja poljoprivrednicima isplaćeno 3,04 milijarde kuna odnosno 121,34 milijuna više nego u 2019. godini.

Sredstva državnog proračuna su maksimalno preusmjerena na financiranja nacionalnih programa potpora te je isplaćen iznos u visini od 1,49 milijardi kuna što je za 9 posto odnosno za 121,47 kuna više nego 2019. godine, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

ŽMINJ: Svim kućanstvima stižu spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

OPET: Krivotvorile nalaze PCR testova kako bi prešle granicu