in

POREČ DOX ZA NAJMLAĐE: Uskoro promocija veselog filma učenika iz Poreča, Tara, Vabrige, Vrsara i Višnjana

Foto Andi Bančić

Ovogodišnji, deveti po redu međunarodni festival dokumentarnog filma Poreč Dox imao je i sadržaje za najmlađe. Pa se tako početkom tjedna odvijala radionica stop-animacije za osnovce u organizaciji Little Red Dota, Istarske filmske komisije i Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Radionica pod nazivom Mala crvena točkica održana je u ponedjeljak i utorak, kada je javnosti i predstavljen uradak – veseo i energičan film – koji su napravili učenici uz pomoć voditelja Morane Ikić Komljenović, nezavisne stručnjakinje iz područja filmske i televizijske produkcije, medijske edukacije, razvoja i distribucije audiovizualnih djela, te Dražena Žerjava, snimatelja i montažera koji trenutno provodi edukativne programe u Kinoklubu Zagreb, Fade Inu i u sklopu aktivnosti Bacača sjenki (Froom! – Filmska radionica za djecu).

 

-Besplatna radionica stop-animacije koja potiče kreativno izražavanje u filmskoj umjetnosti održala se u dva dana, uz puno odrađenih sati u Pučkom otvorenom učilištu, a zahvaljujući potpori Istarske kulturne agencije i Istarske filmske komisije, saznajemo od Ane Čehić Anić, voditeljice obrazovne djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

Voditelji su uveli 11 polaznika u svijet animacije kroz smišljanje priče, izradu predmeta, likova i scenografije, snimanje zvukova, kadrova, snimanje animacije, montažu i pripremu za projekciju.

Čehić Anić ističe da je završni rad zajednički proizvod svih polaznika, odraz njihove suradnje i pozitivne atmosfere koja je vladala učioničkim prostorima Učilišta.

-Ovaj veseo i energičan film, spoj video uratka i animacije, prikazan je na Poreč Doxu u utorak, 5. studenog, na velikom kino platnu. Polaznici su predstavili sebe i vlastiti angažman na grupnom uratku. Saznali smo da su se upoznali na radionici, da pohađaju osnovne škole u Poreču, Taru, Vabrigi, Vrsaru i Višnjanu, imaju od 10 do 14 godina (plus dvije učiteljice), te da su se unatoč razlikama u godinama odlično slagali i surađivali, kao da se oduvijek poznaju. Kakve veze imaju lisica, gumeni bomboni, pereci i rođendan? Pratite web stranice POUP-a (www.poup.hr), jer uradak će uskoro biti objavljen, poručila je Čehić Anić.

Foto Andi Bančić

Počinje Martinje u Vrsaru – sport, glazba i kulinarsko natjecanje u pripremi brodeta od sipa i palente

TAR: Namjerno zapalio stan, provalio u kuću, oštetio BMW i ukrao Toyotu