in

POREČ: Krši li gradilište novog LIDLA na Facinki gradsku odluku o zabrani radova tijekom turističke sezone?

Foto Tanja Kocijančić
Na Facinku stiže još jedan Lidl/Foto Tanja Kocijančić

Jedna od tema koja se redovito pojavljuje tijekom svake turističke sezone jesu građevinski radovi, iako turistički gradovi i mjesta uglavnom imaju na snazi odluke koje takve radove brane u razdoblju od lipnja do, mahom, sredine lipnja.

Nije lako pomiriti interese građevinara koji se pozivaju na svoje Ustavno pravo da rade tijekom cijele godine, te s druge strane turističke djelatnike, tvrtke i iznajmljivače koji za svoje goste tijekom ta tri mjeseca traže mir. Slično je na cijeloj Poreštini, budući da se ne gradi samo u Poreču i to na više mjesta, nego i u svim okolnim mjestima gdje građevinska mehanizacija, unatoč općinskim odlukama, na mnogim mjestima ne miruje. Primjera ima u Taru, Kašteliru, Vižinadi…

Ta se tema ponovno našla na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Poreča. Na aktualnom satu, naime, nezavisni vijećnik Maurizio Zennaro pitao je važi li odluka o izvođenju građevinskih radova za sve ili se ona primjenjuje selektivno. Vijećnik je pritom konkretno spomenuo gradilište još jednog marketa Lidl, koji se užurbano gradi odmah do novog, prije mjesec dana otvorenog shopping centra Galerija Poreč u poslovnoj zoni Facinka, ali i gradilišta u centru grada i u Vrsarskoj ulici.

Pročelnik za komunalne djelatnosti Marino Poropat rekao je da se priprema nova odluka koja to regulira.

-Grad je zatražio od Udruženja obrtnika Poreč i Gospodarske komore u Puli mišljenje prije nego što Gradskom vijeću uputimo konačni prijedlog te odluke. Sada još čekamo mišljenje Turističke zajednice, koja se također mora očitovati. Vijeće je treba usvojiti do kraja studenog ove godine, da bi bila primjenjiva iduće godine. Sada je na snazi postojeća odluka, rekao je pročelnik.

Poropat je dodao da su radovi koji se mogu vidjeti na terenu u skladu s aktualnom odlukom. Primjerice, u zoni u kojoj se nalazi gradilište Lidla, na koje je Zennaro upozorio, zabranjeni su zemljani radovi, ali ne i građenje.

Zennaro je zaključio da je lobi građevinara u Poreču iznimno jak.

-Odredili smo se kao turistička destinacija, a dozvoljavamo svašta. Zašto toliko dugo treba za donijeti novu odluku o zabrani građevinskih radova, čak godinu dana, zapitao je nezavisni vijećnik, aludiraju na aktualnu važeću odluku koja na terenu, kako je naglasio, „dozvoljava Teksas“.

POREČ: Diplome za maturante SŠ Mate Balote – učenici generacije Emilija Maurović, Ivana Stipanović i Lovre Labura

I NOVIGRAD u klubu rijetkih gradova s POZITIVNIM prirodnim prirastom – ove godine rekordan broj prvašića