in

I NOVIGRAD u klubu rijetkih gradova s POZITIVNIM prirodnim prirastom – ove godine rekordan broj prvašića

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2018. godini. Objavljeni podaci govore kako je Novigrad drugi po redu istarski grad prema prirodnom prirastu stanovništva, iza Poreča, a ispred trećeg Vodnjana. Ta tri grada, od ukupno deset u Istri, ujedno su i jedini s pozitivnim prirodnim prirastom stanovništva. 

U Novigradu je tijekom 2018. rođeno 43 djece, dok je 38 umrlih, čime je ostvaren pozitivni prirodni prirast stanovništva, te tzv. vitalni indeks od 113,2. Temeljem ovog vitalnog indeksa Novigrad je na visokom šestome mjestu gradova u Hrvatskoj, saznajemo u gradskoj upravi.

„Raduje nas što Novigrad godinama bilježi uglavnom pozitivne demografske brojke, kako kroz prirodni prirast stanovništva tako i kroz doseljavanje u naš grad. Vjerujemo kako je to dobrim dijelom rezultat naših napora da svojim sugrađanima pružimo što kvalitetnije uvjete za život, posebice mladim obiteljima, poput rješavanja egzistencijalnih pitanja stanovanja i zaposlenja, uvođenja nad-standarda u predškolski odgoj i obrazovanje djece, te općenito podizanja društvenog i komunalnog standarda u našem gradu. Niz je pritom konkretnih socijalnih i drugih mjera kojima se pomažu djeca, mladi i mlade obitelji, a sve s ciljem da ih se zadrži ili privuče u naš grad. (Su)financiranje opreme za novorođenčad i hrane za dojenčad, subvencija za drugo dijete u vrtiću, participacija troškova vrtića, besplatni udžbenici, sufinanciranje troškova srednjoškolskog prijevoza, novčane nagrade odličnim učenicima i studentima među najvišima u RH, sufinanciranje nad-standarda u vrtićima i školama, skorašnja izgradnja nove talijanske osnovne škole, projekti subvencionirane stanogradnje, od kojih je jedan već realiziran, a drugi je upravo pokrenut – samo su neki od programa kojima Grad Novigrad nastoji potaknuti pozitivnu demografsku sliku na svom području, veli gradonačelnik Anteo Milos.

Dodao je: „Ova nam je godina rekordna i po broju upisanih učenika prvih razreda osnovne škole, njih čak 57, kao i po upisima djece u vrtiće. S obzirom na ove pozitivne trendove i zadnje pokazatelje, pred nama je obaveza dogradnje dječjih vrtića, kako bi slijedeće godine bili spremni i zadovoljili potrebe upisa u naše dvije predškolske ustanove. Raduje nas što su ovi konkretni statistički pokazatelji dali do znanja da u dobroj mjeri uspijevamo u svojim naporima, da smo na dobrom putu, a predstavljaju naravno i dodatni motiv i obavezu da na tom putu i ustrajemo“, zaključio je Milos

Dodajmo i kako je statistika DZS-a obuhvatila i broj sklopljenih brakova i razvoda. U Novigradu je tako tijekom 2018. godine sklopljeno 14 brakova, uz pet razvoda. 

Što se pak rezultata na nacionalnoj razini tiče, u odnosu na 2017. smanjen je negativan prirodni prirast s rekordnih -4,1 na 3,9. Pozitivan prirodni prirast bio je u samo 58 hrvatskih gradova i općina, a negativan u njih čak 493. Pet gradova i općina imalo je nulti prirast, stoji u podacima DZS-a.

POREČ: Krši li gradilište novog LIDLA na Facinki gradsku odluku o zabrani radova tijekom turističke sezone?

UMAG za svoje žitelje osigurao 5 besplatnih parkirališta – za pacijente uskoro i kod Doma zdravlja