in

POREČ: O migracijama, zapošljavanju i integraciji stranaca u Mjesecu poduzetništva

Foto Grad Poreč

U sklopu manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču govorilo se o vrlo aktualnoj temi – migracijama, zapošljavanju i integraciji stranih radnika. Panel je, u organizaciji Ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i u sklopu projekta „Tehnička podrška u integraciji državljana trećih zemalja u RH“ financiranog od Instrumenta tehničke potpore Europske unije, okupio predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova – policijske uprave istarske (MUP), Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP), HGK Županijsku komoru Pula, te HOK Udruženje obrtnika Poreč.

Nastavno na nedavne izmjene Zakona o strancima, koji uz Zakon o tržištu rada čine temeljni zakonodavni okvir za zapošljavanje stranih radnika, s 1.1.2021. godine ukinute su godišnje kvote za zapošljavanje stranaca. Prijedlog za ukidanjem kvota primarno je donesen kako bi se udovoljilo potrebama poslodavaca te uspostavio jednostavniji model zapošljavanja. U tijeku su nove izmjene Zakona o strancima, kao i izrada tzv. Imigracijske strategije.
Panel diskusija se primarno vodila o izazovima s kojima se poslodavci, a ponekad i strani radnici susreću u cijelom procesu zapošljavanja stranih radnika.

Kao zaključak panela, dogovorena je daljnja zajednička suradnja, svih strana, u sklopu projekta „Tehnička podrška u integraciji državljana trećih zemalja“, a u svrhu uspostave boljeg zakonodavnog okvira i koordinativnog mehanizma u integraciji.

-Navedena panel rasprava je jedna od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču 2023. koju već šestu godinu organizira Grad Poreč u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područjima interesa, u kojima osim Grada Poreča sudjeluju gradske ustanove, obrazovne institucije i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova, kojima se zahvaljujemo, objavio je Grad Poreč na svojim stranicama.

Sjedište Općine Kaštelir-Labinci i pošta/Foto Tanja Kocijančić

KAŠTELIR: Otvoren natječaj za učeničke i studentske stipendije

Foto Policijska uprava istarska

Jurio Istarskim ipsilonom 180 h na sat. Dobro su ga kaznili