in

POREČ/UMAG: Obrtnici i poduzetnici nezadovoljni ponudom Plave Lagune

Danas su se u Obrtničkom domu u Poreču okupili zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Plave Lagune s ciljem definiranja budućih koraka u pregovorima koji slijede. Drugi je to sastanak na kojem obrtnici i poduzetnici izražavaju svoje nezadovoljstvo ponuđenim novim uvjetima koje Plava Laguna dostavila svojim zakupcima u Poreču i Umagu. Naime, Plava Laguna poslala je dopis s prijedlozima smanjenja zakupnine uslijed otežanog poslovanja i neizvjesne turističke sezone izazvane koronavirusom COVID-19, priopćeno je iz Udruženja obrtnika Poreč.

Na skupu u Obrtničkom domu okupilo se četrdesetak zakupaca, a prisutni su bili i predstavnici Udruženja obrtnika Poreč, Obrtničke komore Istarske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula i odvjetničkog ureda iz Pule kojem su se obrtnici obratili za pomoć i savjete u postupanju.

Obrtnici i poduzetnici su izrazito nezadovoljni ponuđenim uvjetima u kojima Plava Laguna nudi smanjenje ugovorene naknade, odnosno zakupa za 10% za ovu turističku sezonu. Kako stoji u ponudi, čak i objekti koji su zatvoreni moraju platiti dio zakupnine, a uz to u 100% iznosu obračunali bi im se paušalni troškovi poput komunalne naknade, slivnih voda, odvoza smeća i drugo.

Na odgođena plaćanja kod nekih zakupaca bi se primjenjivalo pravilo uvećanja zakupa po EURIBOR-u +1% kamata na razini ugovora, a zakupodavac će eventualno tražiti dodatne garancije kao osiguranje plaćanja.

S obzirom na izrazito neujednačeno punjenje hotelskih kapaciteta, neizvjesnost turističke sezone, te mogućnost zatvaranja granica, zakupci smatraju da se Plava Laguna ne ponaša partnerski.

Predstavnici Obrtničke komore i Udruženja obrtnika podržali su zahtjeve obrtnika, te pružali potporu ustupanjem svog prostora kongresne dvorane za organizaciju skupa.

U daljnjim koracima odvjetnički će ured prikupiti punomoći zakupaca za zastupanje u pregovorima sa spomenutim hotelijerom očekujući više razumijevanja od menadžmenta i vlasnika ovog renomiranog poduzeća, zaključuje se u priopćenju Udruženja obrtnika Poreč.

Teško stradao biciklist kod Buja

STOŽER JAVLJA: Zaraženi Amerikanci stigli u Pulu poslovno i s kolegama završili u posebnom objektu za karantenu