in

STOŽER JAVLJA: Zaraženi Amerikanci stigli u Pulu poslovno i s kolegama završili u posebnom objektu za karantenu

Pula/Foto Pixabay

tijekom jučerašnje večeri analizom briseva na COVID-19 u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđena su 2 pozitivna brisa. Radi se o dvjema osobama koje su jučer poslijepodne došle u Pulu iz poslovnih razloga, zajedno u grupi s još 9 osoba. Navedenih 9 osoba je testirano i negativno je. Sve osobe su asimptomatske, odnosno bez kliničkih simptoma, javlja istarski Stožer civilne zaštite koji je prvu vijest o zaraženim Amerikancima medijima poslao jutros.

Nakon utvrđivanja pozitivnog nalaza na COVID-19 sve osobe, uključujući i kontakte, izolirane su u smještajnoj jedinici gdje su i boravili.

Epidemiološkom anketom utvrđeni su svi mogući rizični kontakti te su mjerama samoizolacije obuhvaćene još 4 osobe.

Tijekom današnjeg poslijepodneva svih 11 osoba prebačeno je iz smještajnog objekta u objekte koji su osigurani za mjere samoizolacije tijekom turističke sezone. Istovremeno, pokrenut je postupak povratka u matičnu državu (SAD) putem IHR sustava.

Trenutno se provode i tijekom večeri bit će provedene sve protuepidemijske mjere koje se odnose na dekontaminaciju prostora.

Kako su navedene osobe u kraćem vremenskom razdoblju poslovno boravile na drugim destinacijama u Republici Hrvatskoj, o tome je obaviješten i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, zaključuje se u priopćenju.

POREČ/UMAG: Obrtnici i poduzetnici nezadovoljni ponudom Plave Lagune

Obavijest policije vezana uz korištenje osobnih isprava na izborima