in

POREČ: Otvoren Crofish – sajam s 280 poznatih svjetskih brendova u ribarstvu – posjetitelje čeka i bogat popratni program

Foto Tanja Kocijančić

Izaslanik Predsjednice i Premijera, pomoćnik ministrice i ravnatelj Uprave za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede Ante Mišura danas je u Poreču službeno otvorio 13. Crofish, međunarodni sajam  ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi koji se do nedjelje održava u sportskoj dvorani Žatika.

Foto Tanja Kocijančić

Uz njega su danas na svečanom otvaranju bili predsjednici Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Istarske županije, Dragutin Ranogajec i Robert Momić, zatim županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Mišura je naglasio da mu je drago da imamo Crofish, jedini takve vrste u Hrvatskoj.

Foto Tanja Kocijančić

-Ribarstvo je prepoznato od strane države kao strateška grana. Svih ovih godina nije bilo lako provoditi sve mjere s ciljem održivog upravljanja, ali mislim da smo pokazali odgovornost – i ribari i znanost i struka, te se stoga zahvaljujem svima. Isto tako, omogućili smo korištenje europskih fondova i državnih potpora da možemo odraditi sve te mjere, kazao je Mišura i dodao da su iz EU fondova povukli za ovaj sektor više od milijardu i pol kuna.

Ranogajec je objavio da će Crofish Hrvatskoj obrtničkoj komori biti već dogodine jedan od dva specijalizirana sajma koje će posebno pomagati i dati mu još veću podršku.

Momić je naglasio da je ove godine Obrtnička komora organizator sajma, koji se već četvrti put zaredom održava u Poreču.

Foto Tanja Kocijančić

-Cilj je sajma da se na jednom mjestu omogući okupljanje i predstavljanje svih zainteresiranih gospodarskih subjekata iz djelatnosti ribarstva, akvakulture, sportskog ribolova a sve u ozračju međunarodne i međuregionalne suradnje kao važnog činitelja u razvoju morskog ribarstva i akvakulture. Sajam također ima za cilj  jačanje pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza, te povećanje konkurentnosti ribara, naglasio je Momić i dodao da na sajmu ove godine sudjeluje 95 izlagača, koji  skupa zastupaju više od 280 poznatih svjetskih brandova, a dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske.

Spomenuo je i bogat program popratnih događanja – sportska događanja, stručna predavanja, sastanci strukovnih organizacija, razgledavanje brodova MUP-a i Ministarstva obrane, cooking show tijekom tri dana i drugo.

Gradonačelnik Peršurić kazao je da Poreč nudi izvrsnu infrastrukturu za organizaciju sajmova

-Žatika je zauzeta 365 dana u godini s mnogobrojnim aktivnostima, pa tako i sa sajmovima. Ovakve manifestacije izvan glavne sezone doprinose dolasku gostiju u naš grad, rekao je Peršurić.

Pročelnik Pinzan naglasio je da je ribarstvo vrlo značajna gospodarska grana u našoj županiji, te se njome intenzivno bave i nastoje pomoći onima koji su u direktnoj vezi s morem.

-Istarska županija ima u tijeku tri međunarodna projekta prekogranične suradnje. Jedan od njih vodi Odjel za poljoprivredu, drugi županijska Agencija AZZRI a treći projekt Istarska razvojna agencija. Sva tri omogućit će dodatni iskorak u ribarstvu i marikulturi i za budućnost donijeti neka nova znanja. Planiramo osnovati novi Centar za ribarstvo i marikulturu koji će biti na usluzi svim našim ribarima i koji će im dati sve potrebne informacije na jednom mjestu, najavio je Pinzan.

Ponuda sajma obuhvaća opremu za marikuluturu i akvakulturu, mreže, vreće, kaveze, spremnike, svježu i konzerviranu ribu, raznu opremu i ambalažu za pakiranje i transport ribe, školjke, opremu za obradu, preradu i pripremu školjkaša, ribolovnu opremu za amatere i profesionalce, plovila, brodske i vanbrodske motore, ulja i maziva, proizvodnju i popravak brodske opreme, rezervne dijelove za brodove, servisiranje propelera, motora i ostale brodske opreme, izgradnja, proizvodnja i popravak brodova i čamaca od plastike, analiza i projektiranje postrojenja za uzgoj školjaka i ribogojilišta, rashladne i klimatizacijske uređaje  za industrijsku i široku primjenu, usluge suhe marine, komercijalna vozila i hladnjače, oprema za sportove na vodi, sportska, nautička odjeća. Od ove godine na sajmu će se nuditi i inovativna rješenja za sigurnost na moru.

Za sva predavanja i popratna događanja valja pogledati službenu stranicu Crofisha www.crofish.eu.

Ulaz je besplatan.

RADNO VRIJEME SAJMA ZA POSJETITELJE:
Petak, 22.11.2019. / 12:00 – 19:00 sati
Subota, 23.11.2019. / 10:00 – 19:00 sati
Nedjelja, 24.11.2019. / 10:00 – 19:00 sati

lions-bal-poreč

POREČ: 30. studenog humanitarni bal Lionsa za pomoć Antoniji i brojnim potrebitim udrugama i pojedincima

Bez vode 25. studenog nekoliko ulica u Varvarima