in

POREČ: Otvoreni 500 milijuna kuna vrijedni uređaji za pročišćavanje Poreč-jug i Lanterna, uskoro otvaranje i na Saladinki i u Vrsaru

Ministar Čorić otvorio uređaje za pročišćavanje - Foto Tanja Kocijančić

Tekst i Foto Tanja KOCIJANČIĆ

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić službeno je u Poreču u petak, 23. travnja, proglasio otvorenim uređaje za pročišćavanje otpadnih voda Poreč jug i Lanterna u Taru, izgrađeni u sklopu EU projekta Poreč – Sustav odvodnje za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča. Kratka svečanost održana je na uređaju Poreč jug, smještenom kod akvaparka Aquacolors, na kojoj su uz ministra bili prisutni predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, direktor Odvodnje gospodin Milan Laković i istarska dožupanica Sandra Ćakić Kuhar.

Foto Tanja Kocijančić

Radi se o prvom europskom projektu većeg razmjera koji je dovršen u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija u Hrvatskoj. Ovaj EU projekt odobrila je Europska komisija na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odnosno 1. srpnja 2013. godine, a ukupna mu je vrijednost 501,2 milijuna kuna, naglasio je u uvodu direktor Odvodnje Laković, dodavši da se projekt sufinancira iz sredstava Kohezijskog fonda u udjelu od 74% te Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave Grad Poreč i općine Tar – Vabriga, Vrsar i Funtana u udjelu od 8,66%. Osim ova dva uređaja koja su otvorena danas, EU Projekt Poreč obuhvaća još dva uređaja za pročišćavanje Poreč-sjever na Saladinki i Petalonu u Vrsaru. Poreč jug i Lanterna bit će u probnom radu godinu dana, a ostala dva uređaja bit će dovršena za do lipnja.

Ministar Ćorić – Foto Tanja Kocijančić

Ministar Ćorić čestitao je Gradu Poreču, Odvodnji i Hrvatskim vodama na dovršetku ovih značajnih projekata. Ovaj iskorak impresivan je ne samo za Poreštinu i Istru nego i za Hrvatsku. Gradnja ukupno četiri uređaja za pročišćavanje na Poreštini za kapacitet od 130 tisuća stanovnika zaokružit će na najbolji način projekt aglomeracije Poreč.

Ovom izgradnjom značajno se doprinosi zaštiti okoliša i prirode na Poreštini. Veseli me da se projektu tehnički pristupilo na najbolji mogući način. Otpadne vode koje uđu u ove uređaje s obzirom na tri stupnja pročišćavanja izlazit će kao tehnička voda koja će se moći koristiti za navodnjavanje, a mulj za kompost. Trenutno je u Hrvatskoj u tijeku 50 takvih projekata vrijednih oko 25 milijardi kuna, naglasio je ministar Ćorić.

Otvorenje uređaja Poreč jug – Foto Tanja Kocijančić

Direktor Hrvatskih voda naglasio je da u suradnji s Odvodnjom rade i znanstveni projekt – uzimaju uzorke mora pa će ih uspoređivati s učinkovitošću rada ovih četiri uređaja na Poreštini nakon što svi budu u funkciji.

Imamo model kako brinuti o kvaliteti priobalnog, vrlo osjetljivog mora koji traži treći stupanj pročišćavanja i koji moramo strogo čuvati i štititi za buduće generacije. Također na području Umaga, Novigrada, Savudrije i Rovinja grade se isti takvi uređaji. Dakle, ukupno imamo tri velika EU projekta u Istri vrijedna ukupno 1,5 milijarde kuna, od čega je 850 milijuna kune bespovratnih sredstava iz Europske unije, naglasio je čelnik Hrvatskih voda Đuroković.

Milan Laković – Foto Tanja Kocijančić

Frka-Petešić istaknuo je kako je ovaj velebni projekt vrijedan 500 milijuna kuna i kada bi ga morali građani financirati iz poreza – svatko od 30.000 ljudi na ovom području morao bi izdvojiti 17.000 kuna. No, srećom Hrvatska je u Europskoj uniji i najveći dio ovog projekta financiran je iz EU fondova.

I to je najveća dodana vrijednost hrvatskog članstva u EU – da se ovako skupi a nužni projekti financiraju kroz europske fondove i da nisu na teret hrvatskih poreznih obveznika, naglasio je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Frka-Petešić.

Gradonačelnik Peršurić naglasio je da se radi o velikim, impresivnim objektima – dva su danas otvorena, a da će se otvoriti za koji mjesec. Ovim zahtjevnim projektima očuvat će se naš najvažniji resurs, a to je more. Podsjetio je naime da Poreština ljeti ostvaruje deset posto ukupnog hrvatskog turističkog prometa. Broj stanovnika ljeti se uvećava za četiri do pet puta, pa je ovaj projekt tim važniji. Otpadne vode više neće u more nego će se pročišćavati i zatim ponovno koristiti za druge svrhe, poput navodnjavanja,rekao je Peršurić. Također, dodao je da je Poreč dostigao 92 posto pokrivenosti kanalizacijskom mrežom, a gradonačelnikova je želja da se uskoro dostigne i stopostotna pokrivenost.

Otvorenje uređaja Poreč jug – Foto Tanja Kocijančić

Vjerujem da je to još jedan korak u smjeru ekologije i razmišljanja o budućnosti naše djeci i onome što im ostavljamo, te briga o našim građanima i mnogobrojnim turistima koji dolaze u naš grad, zaključio je Peršurić.

Direktor Laković iznio je pritom sve detalje ovog zahtjevnog višegodišnjeg projekta, koje prenosimo u nastavku.

Otvorenje uređaja Poreč jug – Foto Tanja Kocijančić
 • Provedeno je 5 složenih postupaka javne nabave velike vrijednosti za ugovaranje radova i usluga za provedbu projekta.
 • U sklopu prve faze EU projekta izgrađeno i rekonstruirano 84,1 km kanalizacijske mreže, izgrađeno 32 nove i rekonstruirano 50 postojećih crpnih stanica, te nabavljena oprema za održavanje sustava javne odvodnje.
 • U sklopu prve faze projekta omogućeno priključenje preko 90% stanovništva Poreštine na sustav javne odvodnje.
 • U drugoj fazi se većinom provodi Ugovor o izgradnji četiri UPOV-a i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja
 • U sklopu druge faze projekta grade se uređaji za pročišćavanje otpadnih voda na lokacijama: Lanterna (kapaciteta obrade 30.000 ekvivalent stanovnika), Poreč-sjever na Saladinki (kapaciteta obrade 37.000 ekvivalent stanovnika), Poreč-jug na lokaciji Mornarica (kapacitet obrade 48.000 ekvivalent stanovnika) te na Petalonu u Vrsaru (kapaciteta obrade 22.500 ekvivalent stanovnika).
 • Također, u uređaje za pročišćavanje otpadnih voda implementira se najmodernija tehnologija membranskog bioreaktora, koja će omogućavati ponovno korištenje pročišćene vode za navodnjavanje zelenih površina, zalijevanje sportskih terena i poljoprivrednih kultura, te u svrhe protupožarne zaštite i kao tehnološka voda za pranje ulica. Za funkcionalnost uređaja potrebno je ugraditi preko 800 raznih komada strojarske opreme, kao što su fina sita, mikrosita, pjeskolovi, mastolovi, puhala, kazetne membrane, itd., rezultat čega je naposlijetku voda spremna za ponovnu upotrebu, odnosno resurs a ne otpad.
 • U sklopu druge faze projekta se, također, gradi postrojenje za solarno sušenje mulja na lokaciju UPOV-a Poreč-sjever, koje će obrađivati 60% komunalnog mulja proizvedenog na svim UPOVima, te kompostana na Košambri, na kojoj će se obrađivati 40% mulja.
 • Kao ilustraciju razmjera ovog značajnog građevinsko-tehnološkog obuhvata dovoljno je napomenuti da se uređaji za pročišćavanje izvode na ukupnoj površini zemljišta na 5 lokacija, od 70.000 kvadratnih metara, da je za smještaj objekata izvršeno 68.000 kubika iskopa, a za njihovu izgradnju izliveno je 18.000 kubika betona najviše klase čvrstoće i utrošeno 2000 tona armaturnog čelika.
 • U sklopu Ugovora za izgradnju 4 UPOV-a je ukupno izgrađeno 43 građevinskih objekata, što tehnološke, operativne ili administrativne namjene, kao što su zgrade predtretmana otpadne vode, zgrade za membransku ultrafiltraciju, upravne zgrade, bazeni za biološku obradu otpadne vode, spremnici pročišćene vode, zgrade za smještaj automatike, elektroinstalacije, aeracijskih puhala, dizel agregata, garaže za specijalna vozila, hale za obradu i skladištenje mulja i komposta, te povrh toga razne nadstrešnice za vozila i opremu.
 • U izvođenje radova je dnevno na gradilištima bilo uključeno približno 200 radnika, što Inženjera, tehnologa, geodeta, poslovođa, građevinaca, električara, strojara, vozača.
 • Nakon današnjeg otvaranja još ostaje probni rad u trajanju od godine gdje izvođač treba uspostaviti funkcionalnost, optimiizirati rad i dokazati tražene izlazne parametre.

Na otvaranju prikazani su i video filmovi novootvorenih uređaja koje možete pogledati na sljedećim linkovima:

Poreč jug:
https://vimeo.com/537003905/b48779b65b

Lanterna:
https://vimeo.com/530303408/e73667dbbe

POREČ: Obavijest građanima koji će se cijepiti u Žatiki u subotu

Peršurić predstavio program: „Revitalizacija starogradske jezgre – novo kulturno i društveno središte“