in

Peršurić predstavio program: „Revitalizacija starogradske jezgre – novo kulturno i društveno središte“

U petak, 23. travnja, kandidat za gradonačelnika Poreča, Loris Peršurić, predstavio je drugu od ukupno pet točaka svojeg programa. Poglavlje pod naslovom Revitalizacija starogradske jezgre – novo kulturno i društveno središte govori o revitalizaciji i uređenju starogradske jezgre, kao i projektima u kulturi.

– Pitanje starogradske jezgre svim je gradovima na moru jedan od izazova, jer je želimo očuvati, zaštititi i revitalizirati. Proteklih smo godina napravili smo nekoliko važnih, konkretnih koraka u smjeru obnove starogradske jezgre, kao i vraćanja naših građana u nju“, rekao je Peršurić.

Uređena riva i obnovljen zvonik Eufrazijeve bazilike

– Jedan od većih koraka svakako je uređenje gradske rive u njenom najširem dijelu – od carinskog gata do nekadašnje gradske kavane. Danas kad vidim kako se ljudi opet okupljaju na našoj rivi, ponosan sam na sve što smo napravili. Projekt obnove rive podijeljen u nekoliko faza, i to od Talijanske osnovne škole “Bernardo Parentin“ sve do marine i siguran sam da ćemo s njenim uređenjem nastaviti.

Kroz suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Porečko-pulskom biskupijom, obnovljen je zvonik Eufrazijeve bazilike, kao uvodna faza u nastavak uređenja cijelog kompleksa Eufrazijane, a europskim sredstvima omogućen je olakšan pristup starogradskoj jezgri i samoj bazilici osobama s invaliditetom.

Sufinancirana obnova zgrada

Već pet godina provodimo program sufinanciranja obnove zgrada u starogradskoj jezgri. Upravo zato jer se u starogradskoj jezgri radi o zgradama koje moraju, prije same obnove, imati konzervatorska odobrenja, cijeli je proces znatno kompliciraniji nego klasična obnova, ali je svejedno do sad u projekt uključeno 22 zgrade. Taj ćemo program s kojim ćemo nastaviti, jer smatramo da trebamo biti podrška sugrađanima i olakšati im zahtjevnu obnovu kulturnih dobara, čime štitimo našu starogradsku jezgru.

Centar za posjetitelje La mula de Parenzo

Prostor na Trgu slobode rezervirali smo za budući Centar za posjetitelje La mula de Parenzo. Bilo je puno ideja kroz godine, i krenuli smo s onom osnovnom od našeg sugrađana Drage Orlića – a to je njena skulptura. Ali smo zaključili da bi priču o našoj legendi, neslužbenoj himni te dijelu povijesti našega grada trebali ispričati i kroz centar za posjetitelje u kojem će moći kupiti i probati proizvode, vidjeti uređenje njene butige, prošetati Porečom iz tog doba kroz virtualnu realnost…tim više jer smo dobili za to bespovratna sredstva iz EU.“

Napomenuo je kako je izglasana i nova odluka u urbanoj opremi s pratećim elaboratom, koji će pomoći svima u prilagodbi u narednom razdoblju, za još ljepšu starogradsku jezgru. Novom odlukom smanjene su i cijene najma za cjelogodišnja poslovanja poslovnih prostora u vlasništvu grada, kao još jedan vid revitalizacije staroga grada.“

Peršurić je naveo kako je puno toga napravljeno, ali je puno toga još pred nama, izdvojivši šest prioriteta za razdoblje pred nama.

Brendiranje Poreča kao grada kulture i povijesti, manifestacije i uređenje

– Nastavit ćemo s već ranije započetim projektima obnove Zavičajnog muzeja Poreštine, za koji čekamo otvorenje natječaja kako bismo ostvarili sufinanciranje iz EU. Dodatno, nastavit ćemo s rekonstrukcijom na području Trga Marafor i Istarske sabornice, kao i sjeveroistočne kule i gradskih bedema, kako bismo stvorili još jedan atraktivan ulaz u starogradsku jezgru.

Dodao je kako je jedan od prioriteta svakako i brendiranje Poreča kao grada kulture i povijesti, kroz ulaganje u kulturni program grada i osmišljavanje novog vizualnog brenda grada, ali i manifestacija koje će privlačiti posjetitelje u grad.

– Uzmimo samo za primjer Advent kojeg su Porečanke i Porečani od samog početka prigrlili. On ima nekoliko aspekata zašto je važan – prvo, u usred zime vraća sugrađane i goste u starogradsku jezgru, oživljava je. Drugo, omogućava lokalnim ugostiteljima kao i glazbenicima da rade i zarade u tom dijelu godine. Treće, odlična je reklama za naš grad jer je iz godine u godinu dovodi sve veći broj gostiju, a Hrvatska turistička zajednica upravo je njega odabrala kao Advent iz Istre koji će promovirati na stranim tržištima.

Advent je samo dio priče, tu je BOOKtiga, tu su koncerti u Eufrazijani, Jazz u Lapu, izložbe u galerijama, vođene ture…sve ono što već radimo, ali želimo dodatno proširiti i ojačati kroz suradnju s građanima, poduzetnicima, obrtnicima i ustanovama.

Obnovom rive, zvonika Eufrazijeve bazilike, zgrada u starogradskoj jezgri, organizacijom manifestacija poput Adventa, BOOKtige, predstava ali i uređenjem urbane opreme – od opisnih ploča, smjerokaza, kao i gotovih projekata poput La mula de Parenzo i daljnje obnove Marafora, revitalizacija starogradske jezgre, kao kulturnog i društvenog središta, ići će svom snagom naprijed.“, zaključio je kandidat za porečkog gradonačelnika, Loris Peršurić, predstavljajući drugu točku svog programa, priopćeno je iz IDS-a.

POREČ: Otvoreni 500 milijuna kuna vrijedni uređaji za pročišćavanje Poreč-jug i Lanterna, uskoro otvaranje i na Saladinki i u Vrsaru

POREČ: Odobrena sredstva za centar „La mula de Parenzo“