in

POREČ: Plava laguna smanjila plaće svima – do daljnjeg nema zapošljavanja sezonaca

Zbog situacije s pandemijom uzrokovanom COVID-19 bolesti i uvedenim mjerama koje su znatno utjecale na poslovanje porečke hotelijerske tvrtke Plava Laguna, kompanija se morala prilagoditi trenutačnim uvjetima rada. Prilagodba podrazumijeva i određene financijske i operativne promjene u načinu funkcioniranja kako bi se umanjili rizici i negativne posljedice koje će pandemija u 2020. godini ostaviti na cijeli hrvatski turistički sektor, priopćeno je iz ove tvrtke.

Plava Laguna je snažna i stabilna kompanija koja pruža sigurnost svim svojim zaposlenicima te je aktivni član zajednice u Istri i Rijeci. Zato su kod uvođenja financijskih i operativnih promjena prioritet bili upravo zaposlenici Plave Lagune i njihove obitelji.

Sa socijalnim partnerima, Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikatom turizma i usluga Hrvatske, Plava Laguna je potpisala aneks Kolektivnog ugovora, kojim se reguliraju izmjene u pravima radnika u periodu od 01. travnja do 30. lipnja ove godine.

Promjene u materijalnim pravima radnika odnose se na sve tri kategorije plaća radnika: radnike na koeficijentu, specijaliste i menadžere. Sve tri kategorije ostvarit će pravo na naknadu plaće u periodima kada ne rade, s tim da će radnici na koeficijentu dobivati 80 posto od svoje osnovne plaće, uvećane za minuli rad, ali ne manje 4.000 kuna neto. Specijalisti će dobivati naknadu u visini plaće umanjene za 25 posto, dok će naknada plaće menadžmentu kada ne radi iznositi 30 posto manje od plaće. Menadžmentu će se plaće smanjiti i za vrijeme kada radi i to u rasponu od 10 do 15 posto. Za prve dvije kategorije ukinute su sezonske stimulacije do 30. lipnja ove godine, a zapošljavanje sezonskih radnika do daljnjeg je odgođeno.

„Zahvalni smo socijalnim partnerima na otvorenoj komunikaciji i korektnoj suradnji koja traje već dugi niz godina i koja nikada nije bila upitna ni u najtežim trenucima. U ovim trenucima najvažnija je solidarnost na nivou cijele kompanije, a sve sa ciljem da se zadrži financijska stabilnost i očuvaju radna mjesta. Zahvaljujem, stoga, svim našim zaposlenicima koji s razumijevanjem prihvaćaju ono što nam trenutačna situacija nosi. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama proći kroz novonastalu situaciju te da ćemo biti spremni nastaviti normalno poslovati čim to bude moguće” – rekao je Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune.

Kako bi zadržala snažnu likvidnost, Plava Laguna je uvela mjere štednje i svela troškove na one najnužnije. Plan kapitalnih ulaganja je prilagođen te će ranije započete investicije biti privedene kraju, a nove će do daljnjega biti odgođene, priopćeno je nadalje iz ovog hotelijera.

„U ovim zahtjevnim trenucima moramo se odgovorno ponašati i prema našim poslovnim partnerima i preuzetim obvezama u svrhu nastavka normalnog poslovanja nakon prestanka ovih izvanrednih okolnosti“ – zaključio je Dragan Pujas.

NOVIGRAD: Lapidarium i muzejska trgovina započinju s radom

SITUACIJA STABILNA: U Istri i 15. dan zaredom BEZ NOVIH POZITIVNIH na Covid-19