in

POREČ u europskoj mreži CIVINET za zajedničke projekte održivog prometa i mobilnosti

Porečki električni bus

Grad Poreč nedavno je postao članom mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa.

Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse, te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana 2013. godine u Ljubljani, a danas okuplja preko 220 članova iz šest zemalja te je najbrojnija europska mreža CIVINET. 

Od 2021. do 2024. koordinator mreže je Grad Zagreb, dok udruga civilnog društva ODRAZ – Održivi razvoj zajednice iz Zagreba ima ulogu Tajništva mreže.

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE je mreža gradova i drugih dionika, koji se na području Slovenije i Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću. Kao takva, dio je CIVITAS inicijative, jednog od vodećih programa Europske unije s ciljem pomaganja Europskoj Komisiji u postizanju ambicioznih energetsko klimatskih ciljeva u području mobilnosti i urbanog prometa, kao i ciljeva iz Europskog Zelenog plana.

Svrha mreže je širiti znanje i iskustva na području energetske učinkovitosti i gradskog prometa povoljnijeg za okoliš i korisnike. Članstvo u mreži, gradovima članovima pruža mogućnost umrežavanja i različitih načina povezivanja s ciljem učinkovitijeg rješavanja prometnih problema, od razmjene iskustava, znanja i ideja do zajedničkog sudjelovanja i sinergije gradova, što omogućava kreiranje zajedničkih projektnih prijedloga, te bolje korištenje sredstava kako nacionalnih, tako i fondova Europske unije.

-U ukupnoj potrošnji energije Grada Poreča sektor prometa sudjeluje s 46,61%, odnosno isti je odgovoran za 58,87%, odnosno više od polovine sveukupnih emisija CO2 na području grada. Energetska tranzicija s fosilnih na obnovljiva goriva, moguća je, no predstavlja iznimno složen proces koji zahtijeva pomno planiranje i uključivanje čitavog niza konstruktivnih rješenja u svoju provedbu. U trenutku u kojem svjedočimo sve većem utjecaju i posljedicama klimatskih promjena po svakodnevni život, održiva mobilnost postaje jednom od ključnih tema održivih politika, kaže Gordana Lalić, direktorica gradskog trgovačkog društva Parentium d.o.o.

Porečki električni bus
Porečki električni bus

Kao turistička top destinacija, u koju velik broj gostiju stiže upravo cestom, Poreč već dugi niz godina provodi projekte usmjerene ka održivom urbanom razvoju grada. Od kontinuiranih ulaganja u cestovnu i biciklističku infrastrukturu, pilot projekta javnog gradskog prijevoza električnim mini busom, prekogranične suradnje na razvoju multimodalnih rješenja u prijevozu putnika, do prvog parkleta u Hrvatskoj, Poreč do 2050. godine želi postati klimatski neutralan grad. Članstvo u CIVINET mreži važan je iskorak koji će pospješiti i ubrzati energetsku tranziciju, te osigurati postizanje zacrtanih energetsko klimatskih ciljeva Grada Poreča.

Više informacija o mreži CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa na poveznici: https://civinet-slohr.eu/.

trgovina supermarket hrana

Kaufland i Spar zbog pesticida povukli nekoliko proizvoda s polica

Foto KK Spirit

POREČ: Tia Mofardin prvakinja Hrvatske u daljnskom jahanju