in

POREČ: Više tisuća zaposlenih u poslovnim zonama gdje će uskoro započeti gradnja novih pogona i upravne zgrade Plave lagune

Porečki poduzetnici i obrtnici predstavljaju glavni kotač razvoja grada – samo poduzetnici zapošljavaju više od 8 tisuća ljudi, u razdoblju od jedne godine otvorili su 600 novih radnih mjesta i danas svaka šesta osoba u Istri radi upravo u Poreču, a po dobiti, visini prosječne plaće i broju poduzetnika spadaju u sam vrh Hrvatske, usprkos činjenici da je riječ o gradu od samo dvadesetak tisuća stanovnika, priopćeno je iz Grada Poreča.

Jedan od razloga zašto se poduzetnici odlučuju poslovati u Poreču je i taj što se ovdje nalaze zone gospodarske namjene, od kojih su većina uređene, a onima koji se odluče za poslovanje u njima omogućene su olakšice.

Poreč ima ukupno sedam gospodarskih zona od kojih najveća Buići-Žbandaj koja ima površinu skoro 62 hektara, a slijedi servisna zona Poreč popularno zvana Facinka sa 53,62 hektara. Većina poslovnih zona dobro je komunalno opremljena, a poduzetnici ostvaruju i olakšice pri otvaranju poslovnih objekata, što je rezultiralo njihovom velikom izgrađenošću. Ipak, unutar postojećih i planiranih zona gospodarske namjene, ima još dovoljno prostora za kvalitetan razvoj gospodarskih djelatnosti.

U zonama se nastavlja graditi – od 2015. godine, zajedno s prijavama gradnje, za gospodarske zone Buići-Žbandaj i Poreč (Facinka) izdano je 12 građevinskih dozvola. Te su poslovne zgrade pretežno namijenjene za trgovačke i uslužne djelatnosti, dok je jedno skladište građevinskog materijala, jedno servisna hala, a jedno logistički centar.

A novi zahtjevi i dalje stižu, među njima i zahtjevi Valamar Riviere te Plave lagune, za koju je u servisnoj zoni Facinka predviđena nova upravna zgrada. Dodatna dva zahtjeva investitora već su spremna za početak gradnje krajem godine.

Grad konstantno radi na razvoju spomenutih najvećih poduzetničkih zona. Investitorima koji kupe parcelu od Grada, nude se razne pogodnosti, kao na primjer u Gospodarskoj zoni Buići-Žbandaj besplatan priključak struje, besplatan priključak na kanalizaciju, besplatan priključak na vodu, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa. Namjena je proizvodna i poslovna, a od infrastrukture dostupno je struja, voda, odvodnja, plin, telefon, ceste.

– Drago nam je što poduzetnici prepoznaju naš grad kako grad koji podupire poduzetništvo – nizom mjera, projekata i aktivnosti radimo na unapređenju infrastrukturnih, prostorno-planskih i drugih uvjeta za razvoj poduzetništva.

Osim toga, Grad Poreč iz Proračuna izdvaja sredstva za subvencije kamata za poduzetničke zajmove iz kreditnih linija „Poduzetnik 2“, „Poreč 1“ i „Poreč 2“ (programi za poticanje poduzetništva iz prethodnih godina). Također, Grad provodi redovito informiranje i educiranje poduzetnika. Unazad nekoliko godina potičemo poduzetništvo i raznim mjerama sufinanciranja novih i postojećih poduzetnika i obrtnika, a od ove godine potičemo i žene poduzetnice. Tu je i gradski Poduzetnički inkubator koji stanarima nudi suvremen i adaptiran prostor, radno prilagođen ambijent, besplatnu prvu godinu najma, subvencionirane režijske troškove, edukacije, promociju, zajedničke usluge održavanja, kažu iz Grada Poreča-Parenzo.

U svrhu promicanja Poreča kao grada pogodnog za investiranje izrađen je i Katalog investicijskih projekata koji predstavlja vodič za investitore i u kojem su predstavljene i navedene poslovne zone, a trenutno je otvoren poziv za sve fizičke osobe,  poduzetnike, obrtnike i OPG-ove koji izvoze svoje proizvode i usluge na inozemna tržišta, ili imaju takvu namjeru da se besplatno uključe u gradski Katalog investicijskih projekata.

KOD POREČA U MORU PRONAĐENO TIJELO: Još se ne zna radi li se o Slovencu koji je pao s jet skija

POREČ u rujnu dobiva prvi PROMOARH, sajam graditeljstva, opremanja i uređenja