in

Poreču i ove godine petica za transparentnost proračuna

Foto Grad Poreč

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2021. rezultate sedmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih županija, gradova i općina. I u ovom ciklusu Grad Poreč-Parenzo svrstao se među gradove koji su na vrijeme i u odgovarajućoj formi objavili svih pet traženih dokumenata vezanih za transparentnost proračuna, te im je za to dodijeljena petica.

Kako napominju iz Instituta, transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese. Samo se proračunski obrazovani i pravovremeno informirani građani, vijećnici i novinari mogu konstruktivno uključiti u odlučivanje o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava te u kontrolu odgovornosti lokalnih vlasti.

Upravo je uključivanje građana u lokalne proračunske procese i dodatna razina transparentnosti cilj projekta DIGIT UP, kojeg su isti dan u Poreču predstavili gradonačelnik Loris Peršurić i pročelnica upravnog odjela za proračun i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić.

Izvor Grad Poreč

POREČ: Kreće ciklus za djecu “Prije mora do Marafora”

Teško ozlijeđena motoristica