in

POREŠTINA: Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan u Poreču i općinama

Sudionici konferencije Hrvatskog Telekoma - Foto Grad Poreč

Prvi priključi uskoro u Vižinadi. Građani koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: prikljucak-porec@t.ht.hr

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Poreča i općina Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada i Vrsar, čime će na utvrđenih 7.979 “bijelih” adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Poreča i općina Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada i Vrsar viša od 68 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati više od 40 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, gotovo 28 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Grada Poreča i općina Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada i Vrsar brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma.

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

Gradonačelnik Loris Peršurić rekao je kako je ovo je veliki projekt širokopojasnog interneta za cijelu Poreštinu, kojim će naselja dobiti fiksnu optiku za brži Internet.  

Mi se kao Grad Poreč trudimo stalno raditi na projektima koji će dodatno poboljšati kvalitetu života. Uz sva druga ulaganja, poput gradnje škola, vrtića, cesta i odvodnje, danas nam kvalitetan i brzi Internet predstavlja osnovnu infrastrukturu i itekako može pomoći. Pozivam stoga sve naše sugrađane, da se jave Hrvatskom Telekomu za sve potrebne informacije o dobivanju priključka u što skorijem roku“, rekao je Peršurić.

*Stanovnici s područja obuhvata projekta koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: prikljucak-porec@t.ht.hr

Ivan Ergović - Foto Valamar Riviera

POREČ: Ivan Ergović osvojio broncu na Svjetskom kulinarskom kupu

Foto Grad Poreč

Odvodnja Poreč u novom investicijskom ciklusu – Do 2025. još 34 km kanalizacijske mreže