in

Na Poreštini kreće Otpadijada – Prvo natjecanje u odvajanju otpada u Hrvatskoj

S ciljem podizanja javne svijesti i promicanja važnosti odgovornog i pravilnog postupanja s otpadom, Usluga Poreč, u suradnji s Gradom Poreč-Parenzo te općinama Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar s ponosom najavljuje Otpadijadu, prvo natjecanje u odvajanju otpada.

Inspirirano najpoznatijim svjetskim natjecanjem, Otpadijada predstavlja izazov koji će sve stanovnike potaknuti na odvajanje otpada na posve drugačiji i zanimljiv način. Naime, odvajanjem otpada štite se okoliš, budućnost novih generacija i cijela lokalna zajednica, a natjecateljski duh dodatno će potaknuti korisnike na sudjelovanje u izazovu.

Otpadijada će se održavati u razdoblju od 1. ožujka do 30. travnja, a pobjednik je onaj koji u zadanom periodu  odvoji najviše otpada. Osvajanjem prvog mjesta pobjednik, ali i svi oni koju sudjeluju, aktivno će utjecati na očuvanje okoliša, smanjenje utjecaja globalnog zatopljenja i stvaranje bolje i čišće budućnosti za nove generacije.

Pobjednik Otpadijade osvojit će eko akciju sakupljanja glomaznog ili neke druge vrste otpada, a bio vrećice za skupljanje zelenog otpada predviđene su za sve sudionike kako bi još jeftinije i lakše odvajali otpad, dok će pehar i medalja od recikliranog materijala pripasti načelniku/gradonačelniku pobjedničkog mjesta.

Zahvaljujući pobjedi u natjecanju, pobjednički tim predstavit će svoje mjesto/općinu u najboljem svjetlu, omogućiti djeci život u čišćem okruženju i naučiti pravilno odvajati otpad. Na ovaj način priroda neće biti opterećena, a svojim djelovanjem građani će osigurati čišći okoliš, zdravije okruženje koje svi poštuju i čuvaju.  

Tijekom održavanja natjecanja, svi sudionici će naučiti da kućanstva koja koriste spremnik miješanog otpada od 60 litara mogu uštedjeti 300 kuna, a oni koji koriste spremnike od 120 litara čak 600 kuna godišnje.

-Usluga Poreč redovito provodi aktivnosti zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, a ovim natjecanjem želi dodatno potaknuti i educirati građane o važnosti pravilnog odvajanja otpada. Ovim putem želimo potaknuti građane da se priključe natjecanju kako bi zajedno osigurali bolju i čišću budućnost za sve, poručuju iz porečkog komunalnog poduzeća.

Za sudjelovanje u Otpadijadi nije potrebna prijava već građani mogu doprinijeti pobjedi svog mjesta/općine tako da pravilno odvajaju otpad. Rezultat će se bilježiti na način da će se mjeriti koliko se povećao udio reciklabilnog otpada u odnosu na miješani.

Usluga Poreč će nakon mjesec dana izvijestiti građane o stanju postotka odvajanja otpada, a nakon toga svi imaju priliku za popravak i povećanje postotka odvajanja otpada koji će sudionike dovesti do prvog mjesta.

Građane pozivaju da posjete službeni Facebook i Instagram profil Otpadijade i tako doznaju sve dodatne informacije o Usluzi Poreč, ali i održavanju prvog natjecanja u odvajanju otpada.

Ilustracija - Foto Peter H za Pixabay zemlja poljoprivreda suša

U Poreču stručni skup o utjecaju klimatskih promjena u Istri

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

UMAG: Ponudila 94-godišnjakinji na prodaju jastuke pa joj ukrala više stotina eura