in

Povećane plaće zaposlenicima porečkih ustanova i Javne vatrogasne postrojbe

Foto Vatrogasci Poreč

Nedavno je potpisan drugi aneks Kolektivnog ugovora za Javnu vatrogasnu postrojbu – Centar zaštite od požara Poreč. Aneksom se od 1. siječnja 2023. osnovica za obračun plaća povećava za 5%  te iznosi 293,13 eura (ili 2.208,56 kuna). Osim toga uvećan je i dodatak za rad nedjeljom s 35% na 50%, a sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o radu (NN151/2022).
Navedeni aneks potpisali su zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Poreč Denis Matošević i sindikalni povjerenik Edvard Valković.

Tko će imati osim vatrogasaca veće plaće u Poreču pitamo voditelja ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za regiju zapadne obale Istre, Luku Puniša, koji kaže da će povećanje osnovice za obračun plaća od 5% krenuti od 1. siječnja 2023. godine. To se odnosi na gradske službenike, a zatim i za sve ustanove gdje je Grad Poreč osnivač, kao što su Dječji vrtić Paperino, JVP Poreč, Pučko otvoreno učilište Poreč, Dom Poreč i Sportska zajednica Grada Poreča koja se također financira iz gradskog proračuna.

– Za trgovačka društva Usluga Poreč i Odvodnja Poreč, gdje također kao sindikat djelujemo, pregovara se odvojeno te u pregovorima postižemo zadovoljavajuće rezultate. Što se tiče vatrogastva, u tom je sektoru u izradi Pravilnik koji bi definirao minimalna primanja za vatrogasce na nacionalnoj razini, dok je danas to bilo zapravo pod ingerencijom jedinica lokalne uprave, odnosno osnivača – Javne vatrogasne postrojbe. Sada smo imali situacija da kada bi na intervenciju otišle dvije vatrogasne postrojbe iz susjednih postrojbi i radile isti posao – jedni su za to bili plaćeni i po 30% više. Smatramo da je dobro da se na razini države odredi koja su minimalna primanja, ali i da se prepusti jedinicama lokalne samouprave mogućnost da ugovore i veća materijalna prava negoli su ona propisana takvim pravilnikom., pojašnjava Puniš.

Ističe da je to u Gradu Poreču drugo povećanje u posljednjih 6 mjeseci, te iako ne prati u potpunosti službenu inflaciju u Hrvatskoj, ipak se radi o značajnom pomaku.

– Osim povećanja osnovice za obračun plaća došlo je i do korekcije određenih koeficijenata za operativna radna mjesta poput spremačica, domara, administrativnih tajnika i slično. To je rezultat i konstantnog povećanja minimalne plaće u Republici Hrvatskoj kroz proteklih godina, pa je bilo potrebno i revidirati koeficijente zaposlenika kako bi se održali postojeći omjeri među plaćama. Sad nam predstoji da i u ostalim ustanovama gdje djelujemo revidiramo koeficijente zaposlenika, odnosno one usporedive s koeficijentima gradskih službenika i namještenika. Za neke je predana inicijativa za pokretanje pregovora, a negdje oni traju već neko vrijeme. Međutim, tamo gdje djelujemo uvijek napominjemo da su plaće javnih službenika, odnosno radnika koji se financiraju iz gradskog proračuna, u zaostatku za privatnim sektorom te želimo raditi na konstantnom unaprjeđenju prava radnika. Moramo reći da gradonačelnik ima razumijevanja te je uvijek otvoren za razgovor s našim sindikalnim predstavnicima, kao i njegovi suradnici te ravnatelji ustanova. Pa tako u gotovo svim ustanovama gdje djelujemo imamo potpisan Kolektivni ugovor, a i tamo gdje nemamo – u tijeku su pregovori za koje se nadamo da će se uskoro i okončati, zaključio je voditelj Luka Puniš.

plakat rk poreč rukomet

Jako izdanje turnira Memorijal Darko Pupovac – U Poreč stižu klubovi iz Austrije, Mađarske i Slovenije

poreč kuglačice

Novi uspjeh porečkih kuglačica: Uvjerljiva pobjeda seniorki, juniorke prvakinje Hrvatske