in

Prema podacima FINE: Najviše poduzetnika u Dubrovniku i Poreču, najveća isplaćena plaća u Rovinju

Neki dan objavljeni podaci Fine o usporednim rezultatima poduzetnika u 2017. godini, pokazuju da je među TOP 25 gradova i općina unutar skupine s najvećim stupnjem razvijenosti u RH,  najveći broj poduzetnika i zaposlenih u Zagrebu, Dubrovniku i Poreču. Po visini prihoda vode poduzetnici u Zagrebu, a po dobiti oni iz Fažane u Istarskoj županiji. Najviša prosječna neto plaća isplaćena je kod poduzetnika u Rovinju, a, kako navodi portal Gradonačelnik.hr, najniža u Kostreni, inače prvoj u skupini gradova i općina s najvećim stupnjem razvijenosti, općini koja se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji.

Postupak ocjenjivanja i razvrstavanja svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u RH prema indeksu razvijenosti proveden je krajem 2017. godine te su na osnovu odluke o razvrstavanju sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti razvrstane u osam skupina. U VIII. skupini teritorijalnih jedinica tj. onih koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave, 63 su teritorijalne jedinice, 34 grada i 29 općina. Riječ je o teritorijalnim jedinicama s područja 12 županija s tim da su najzastupljenije Istarska (19 gradova i općina) i Primorsko-goranska županija (17 gradova i općina). 

Među TOP 25 gradova/općina iz VIII. skupine prema indeksu razvijenosti deset je gradova, od kojih su samo dva županijska središta, Dubrovnik i Zagreb, a 15 je općina, od kojih najveći indeks razvijenosti ima Općina Kostrena (117,84 %). Uz Zagreb i Dubrovnik tu su gradovi Poreč, Krk, Rovinj, Umag, Sveta Nedelja, Hvar, Opatija i Zaprešić.

Prema kriteriju indeksa razvijenosti na trećem je mjestu Grad Zagreb u kojem je u 2017. godini sjedište imao najveći broj poduzetnika u RH – 40.120, pa stoga i najveći broj zaposlenih – 331.978. 

Iza Zagreba, prema broju poduzetnika i zaposlenih, je Dubrovnik, s 2.127 poduzetnika i 11.556 zaposlenih, a drugi je prema ostvarenom prihodu u iznosu od 6,8 milijardi kuna.

Prema broju zaposlenih kod poduzetnika, na trećem su mjestu, iza Zagreba i Dubrovnika, poduzetnici sa sjedištem u Poreču. Društvo s najvećim brojem zaposlenih je Valamar Riviera, koje je ujedno 2017. godine imala i najveći prihod od 1,7 milijardi kuna, a lani je i povećan, isto kao i broj zaposlenih. U 2017. godini društvo je imalo 3.077 zaposlenih kojima je obračunana prosječna mjesečna neto plaću u iznosu od 7.310 kuna. Slijedi Plava Laguna s 938 zaposlenih i ostvarenim prihodom u iznosu od 585,7 milijuna, koji su lani udvostručeni. Slijede Istarski supermarketi s 524 zaposlena i ostvarenih 366,9 milijuna kuna prihoda, koji su lani također povećani za oko 10 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća obračunata je zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Rovinju (6.738 kuna), Sutivanu (6.694 kune), Punatu (6.261 kunu), Zagrebu (6.231 kunu) i Hvaru (6.151 kunu). Za usporedbu, prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika na razini RH je 5.372 kune. 

Osim Rovinja i Zagreba, najveća prosječna plaća isplaćena je u Hvaru, Dubrovniku, Poreču i Krku.

Inače, postupak ocjenjivanja i razvrstavanja svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u RH prema indeksu razvijenosti, proveden krajem 2017., a ponovit će se 2020. godine, daje i zanimljive podatke. Gleda li se prosječni dohodak po stanovniku, u razdoblju 2014.-2016. godine vodi Grad Zagreb. Izuzme li se glavni grad, na prvu poziciju bi došli Sveta Nedelja, Rovinj, Opatija pa Zaprešić.

U top 25 u istom razdoblju najmanju stopu prosječne nezaposlenosti imala je Općina Bale u Istarskoj županiji sa stopom od svega 0,04 posto, a u istoj županiji sa stopom od 0,05 posto su je slijedili Vrsar, Poreč i Rovinj te Krk u Primorsko-goranskoj županiji.

Cijeli članak pročitajte na Gradonačelnik.hr.

TOP 8: Vrsarski stolnotenisači osvojili 5 zlata i 2 druga mjesta

Stolnotenisačima Tara Dominik Maršić i Mateo Dedić bronca na natjecanju TOP 8 u Vrsaru