in

Premijer najavio novi Zakon koji će omogućiti hrvatskom turizmu da se razvija na kvalitetan i održiv način

Foto Vlada RH - Staničić, Plenković i Brnjac na sastanku u Opatiji

Premijer je iskazao zadovoljstvo što je na sastanku s turističkim sektorom u Opatiji analiziran Zakon o turizmu, koji je od prošlog tjedna u javnom savjetovanju. Kazao je da cijeli turistički sektor prihvaća te pozitivno i blagonaklono gleda na Vladin prijedlog zakona, koji će, kako je rekao, omogućiti hrvatskom turizmu da se razvija na kvalitetan i održiv način, a da pritom svoj dio odgovornosti preuzmu sve sastavnice hrvatskog turizma od države, preko turističkih zajednica do gradova i općina.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u petak u Opatiji s predstavnicima turističkog sektora.
 
Otvorili smo novu stranicu hrvatskog turizma
 
U svom govoru, premijer Plenković zahvalio je predstavnicima turističkog sektora na njihovom radu i doprinosu hrvatskom turizmu i gospodarstvu. Naglasio je da je smo ostvarenjem državnih strateških ciljeva – ulaskom u Schengen i europodručje otvorili novu stranicu hrvatskog turizma.  
Naveo je da u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 60 tisuća turista, istaknuvši kvalitetu našeg turizma i u pogledu fisklizacije i prihoda.  
Premijer je podsjetio da je Vlada u najzahtjevnijoj pandemijskoj godini prema svim segmentima hrvatskog gospodarstva, osobito prema turističkom sektoru djelovala brzo, cjelovito, i s nizom odgovora i mjera.  
“Zajedno smo uspjeli prebroditi tu krizu sa što manje posljedica, održavajući poslovanje gospodarskih subjekata i omogućavajući egzistenciju hrvatskim obiteljima”, kazao je Plenković. Podsjetio je da je u privatnom sektoru isplaćeno plaća za 800 tisuća radnika, što je ocijenio potezom bez presedana. 
 
Turistički sektor pozitivno i blagonaklono o Zakonu o turizmu        
 
U izjavi za medije, premijer je iskazao zadovoljstvo što je na sastanku analiziran Zakon o turizmu, koji je od prije tri dana u javnom savjetovanju. Kazao je da cijeli turistički sektor prihvaća te pozitivno i blagonaklono gleda na Vladin prijedlog zakona, koji će, kako je rekao, omogućiti hrvatskom turizmu da se razvija na kvalitetan i održiv način, a da pritom svoj dio odgovornosti preuzmu sve sastavnice hrvatskog turizma od države, preko turističkih zajednica do gradova i općina.
 
Premijer je rekao da su u javno savjetovanje upućene dvije uredbe, od kojih se jedna koja odnosi na hotele, a druga na kampove i one su također pozitivno prihvaćene. Komentari na uredbe se očekuju do 25. kolovoza.
 
Iskazavši zadovoljstvo turističkim rezultatima, Plenković je istaknuo da smo po broju dolazaka, noćenja i prihoda iznad rezultata od prošle godine.  
 
Očekujmo dobar nastavak sezone
 

Premijer očekuje dobar nastavak sezone, unatoč, kako je rekao, neuobičajeno lošim vremenskim uvjetima. “Ukupna ocjena je zadovoljstvo ukupnog sektora i učinit ćemo sve da se i ovih preostalih pet mjeseci odvije kako je bilo predviđeno”, dodao je.
 
Smatra da hrvatski turizam treba iskoristiti činjenicu da je 81 posto turista iz Schengenskog prostora i 59 posto iz zemalja koje su dio europodručja, tim više što je i Hrvatska od 1. siječnja članica tih dviju dubljih europskih integracija.
 
Najavio je da će se temelju novog zakona ovakvi susreti, koji su do sada bili neformalnog karaktera, institucionalizirati, a vijeće koje proizlazi iz sastanka će imati značajnu ulogu u upravljanju hrvatskim turizmom i njegovim razvojem.
 
Dodao je da bi Hrvatski sabor tijekom jeseni trebao usvojiti Zakon o turizmu.

Izvor Vlada RH

Foto - Policijska uprava istarska - Ilustracija

U Istri ukrali plovila, vanbrodske motore i prikolicu. Šteta nekoliko desetaka tisuća eura

Festival češnjaka u Poreču 2022. - Foto Tanja Kocijančić

POREČ: 4. izdanje popularnog Festivala istarskog češnjaka uz dodjelu IQ oznaka