in

Protiv rada na crno i loših proizvoda kvalitetom i profesionalnom izvedbom

Ilustracija

Na inicijativu tvrtki članica, HGK – Županijska komora Pula organizirala je danas online sastanak tvrtki iz Istarske županije koji se bave proizvodnjom i montažom građevinske stolarije.

Naime, ove tvrtke svjedoče pojavi velikih količina nekvalitetne stolarije na tržištu koje ugrađuju osobe koje za to nisu ovlaštene ili uopće nemaju registrirani poslovni subjekt – ni obrt ni trgovačko društvo. Pritom je riječ o proizvodima za koje ne postoji garancija, potencijalno su opasni zbog nepoštovanja sigurnosti ugradnje, a zbog upitne kvalitete u konačnici su skuplji za kupce.

Konkurencija na tržištu je poželjna i potrebna, kako bi se potaknula i osigurala bolja kvaliteta i proizvoda i rada i postigla veća efikasnost, no prethodno je potrebno osigurati jednake uvjete za rad za sve dionike na ovom tržištu, ističu sudionici sastanka. Svaki kupac ima pravo izbora vrste i kvalitete proizvoda, no nedopustivo je prisustvo rada na crno na tržištu, čime se stvara i potiče nelojalna konkurencija.

U Istarskoj županiji u ovim djelatnostima djeluje veliki broj tvrtki koje prateći trendove i primjenjujući suvremenu tehnologiju proizvode vrhunske proizvode od kvalitetnih materijala, koji su prepoznatljivi na domaćem i inozemnom tržištu. Pritom se poštuju svi propisani standardi i norme u procesu proizvodnje i ugradnje proizvoda, a velika se pozornost pridaje sigurnosti rada kvalificirane radne snage, te posebice zaštiti okoliša.

Upravo je stoga potrebno intenzivirati aktivnosti na edukaciji korisnika građevinske stolarije – kako fizičkih tako i pravnih osoba, odnosno informirati potrošače kako kroz dulji niz godina korištenja proizvoda mogu ostvariti benefite energetski učinkovitih proizvoda. Izuzetno je važno informirati potrošače o tome kako mogu odabrati kvalitetan proizvod koji će, što je također bitno, ugraditi profesionalci – registrirane tvrtke koje posjeduju znanje, ali i potrebne reference i certifikate, što kupcima daje garanciju da su odabrali visokokvalitetan proizvod.

Radi uspješnijeg sprječavanja rada na crno kontaktiran je Državni inspektorat kako bi se uspostavila suradnja i djelotvorna provedba Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

Unatoč problemima s kojima se suočavaju u poslovanju, sudionici sastanka istaknuli su zadovoljstvo današnjim sastankom te iskazali potrebu za daljnjim umrežavanjem, kako bi se unaprijedila i njihova međusobna suradnja. Sljedeći sastanak proizvođača i montažera građevinske stolarije, planiran je u svibnju u HGK – ŽK Pula u skladu s epidemiološkim mjerama.

Izvor HGK – Županijska komora Pula

POREČ: Grad, udruge i klubovi aktivno pripremaju ljetne kampove za djecu i mlade

Sletjeli s ceste: Kod Kolombere u Umagu stradali Uzbekistanci