in

Radovi na komunalnoj luci San Pelagio u Rovinju dobro napreduju: Gotovo oko 30% radova

Foto Aleta Brattoni

Gradonačelnik Grada Rovinja Marko Paliaga, uz pratnju suradnika, dogradonačelnika Marina Budicina i pročelnice Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i izgradnju Tanje Mišeta, kao i ravnatelja Lučke uprave Donalda Schiozzija, obišao je gradilište komunalne luke San Pelagio.

Projekt izgradnje Sjeverne Luke “težak” je oko 50 milijuna kuna, a sufinanciraju ga Lučka uprava i Grad Rovinj u jednakoj mjeri.  Također, valja napomenuti kako je ugovoreno sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od šest milijuna kuna.

Foto Aleta Brattoni

Radovi ove strateške investicije podijeljeni su u tri grupe: izgradnja lukobrana, izgradnja gatova, odnosno vezova, te izgradnja pristupne ceste s parkingom.

“Do sada izvedeni radovi obuhvaćaju iskope kako bi se postigla potrebna dubina luke, te je izvršena prva faza obalnog zida s istočne strane, kao i polovica izgradnje obalnog zida vanjskog lukobrana. Također, nastavit će se i s nasipavanjem, dok se u rujnu planira postavljanje stupova za gatove”, objasnio je ravnatelj Lučke uprave Donald Schiozzi.

On dodaje kako se radovi odvijaju bez značajnije problematike, pa je stoga završetak  planiran za sljedeću godinu prije početka turističke sezone.

Inače, projekt je pokrenut prije otprilike šest godina, a priprema je duže trajala zbog provođenja studija vezanih uz morsko strujanje, kao i samu mogućnost izvođenja radova na ovome mjestu, ali i zbog imovinsko-pravnih odnosa.

“O samome značaju ove luke govori broj budućih raspoloživih vezova, od 250 do 300 njih. Uz to, planiramo uvesti nove načine korištenja vezova, dok ćemo one u povijesnoj rovinjskoj luci reducirati. Vjerujem kako će sve to, uz postojeće planove koje ima Lučka uprava za korištenjem drugih lučkih područja diljem Rovinja, uspjeti zadovoljiti potrebe naših građana”, zaključio je gradonačelnik Paliaga.

Foto Aleta Brattoni

Osim luke planira se urediti i obalni pojas prema istoku. Planirana namjena priobalnog područja ovog drugog dijela zahvata je sunčalište i plaža.

“Nakon završetka luke, prometnice i parkirališta, trebalo bi se krenuti s uređenjem plaže za koju smatram kako će dugoročno biti plaža s jednim od najljepših pogleda na grad Rovinj”, govori Paliaga.

IDEJA ZA IZLET: Upoznajte Motovun na dva kotača

Poreč najviše izdvaja za obrazovanje po glavi stanovnika – u školama jednosmjenska nastava, gradi se treći vrtić u 2 godine