in

RAST TROŠKOVA ŽIVOTA: Najviše su poskupili režije i svima omiljeni poroci, odjeća sve jeftinija

Potrošačke su cijene u Hrvatskoj u kolovozu bile za 0,8 posto veće nego u istom lanjskom mjesecu, što je niža stopa inflacije nego mjesec dana prije, kada je iznosila 1,1 posto, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću DZS-a, u kolovozu su najviše na godišnjoj razini porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 4,7 posto, a s rastom od 3,8 posto pratile su ih cijene u segmentu stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, objavio je portal Novac.hr.

Cijene restorana i hotela porasle su, pak za 2,9 posto, dok su cijene rekreacije i kulture uvećane dva posto, obrazovanja 1,2 posto, hrane i bezalkoholnih pića za 0,3 posto te pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje 0,1 posto.

S druge strane, najviše su pale cijene u segmentu odjeće i obuće, za 1,6 posto. Po toj su stopi pale i cijene prijevoza, pri čemu su cijene goriva skliznule 2,2 posto.

Na mjesečnoj razini cijene pale 0,3

Na mjesečnoj su razini, pak, u kolovozu potrošačke cijene pale, u prosjeku za 0,3 posto.

Pritom su najviše pale cijene odjeće i obuće, za 3,8 posto, što je posljedica sezonskih sniženja, dok su cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje pale 0,6 posto, a prijevoza skliznule za 0,3 posto, pri čemu su cijene goriva oslabile 0,6 posto.

S druge strane, u kolovozu su jedino porasle cijene rekreacije i kulture, za 0,1 posto.

Kumulativno, od siječnja do kolovoza, u odnosu na isto razdoblje 2018. potrošačke cijene bilježe rast od 0,7 posto, piše Novac.hr.

“I u mjesecima pred nama očekujemo nastavak potisnutih godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena te će stopa inflacije na razini cijele 2019. ostati ispod jedan posto. Pri tome će uslužni sektor, prije svega usluge koje se odnose na trgovinu i turizam odnosno rast cijena u tim djelatnostima ostati jedan od rijetkih generatora inflatornih pritisaka”, procjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

POREČ GRAD MOZAIKA: Otvaranje izložbe međunarodne kolonije 19. rujna

Seniori porečkog Jadrana poraženi na Grobniku, natjecanja počela i za sve male nogometaše