in

RESTRUKTURIRANJE ILI LIKVIDACIJA: Vlada neće platiti 1,1 milijardi eura za spas cijele Uljanik grupe, ali 3. maj opstaje?

Vlada će uskoro vjerojatno donijeti odluku o tome da se plati 22 milijuna eura Jan de Nulu, kupcu broda jaružala koji se gradi u Uljaniku, a ta će kompanija onda odustati od naplate jamstava državi u iznosu od milijardu kuna i taj brod odvesti u drugo brodogradilište da se dovrši izgradnja tog broda, piše Novac.hr.

To je neslužbena informacija koju smo dobili iz Vlade, s tim da će se idućih dana održati sastanak predstavnika Vlade, Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita i uprave Uljanika d.d. na temu troškova restrukturiranja Uljanik grupe i privremenog financiranja, dok će se u utorak održati sastanak vladajuće koalicije.

Sukladno informacijama koje smo službenim i neslužbenim kanalima dobili tijekom petka od stranaka koje su članice vladajuće koalicije, uključujući HDZ, Vlada neće pristati na plaćanje troškova restrukturiranja kojeg je, kako je kazao Darko Horvat, ministar gospodarstva,  Brodosplit procijenio na 1,1 milijardu eura (8,4 milijarde kuna). Iako formalna odluka na razini vladajuće koalicije još nije donesena, zasad se čini kako će odluka Vlade biti da se plate sva jamstva plus 22 milijuna eura za jaružalo, što bi sve zajedno bilo oko 3,5 milijarde do četiri milijarde kuna.

Kako sada stoje stvari, odluka Vlade bi mogla biti takva se odluči spasiti 3. maj (bez dodatnog novca poreznih obveznika ili uz minimalni novac potreban za privremeno financiranje), u stečaju s restrukturiranjem ili bez stečaja, a da pulsko brodogradilište ide u stečaj, odnosno likvidaciju. U tom scenariju bi onda Uljanik d.d., krovno društvo Uljanik grupe nad kojim je prije dva dana pokrenut stečajni postupak, prodao 3. maj strateškom partneru, vjerojatno Brodosplitu i Fincantieriju, odnosno onome tko stečajnom upravitelju Uljanika d.d. da bolju ponudu, objavio je portal Novac.hr.  

POREČ: “Brodolomke” osvojile 12. Zlatni zub

Ekspanzija kanabis tržišta: ‘Potražnja za proizvodom nemjerljivo je veća od ponude. A crno tržište nam ne može ništa!’