in

Studio Sonda otvorio Kreativni centar u Vižinadi

Jelena Fiškuš i Sean Poropat - Foto Studio Sonda

Studio Sonda, u protekloj godini najnagrađivanija kreativna agencija u Hrvatskoj, predstavila je Sonda Kreativni centar koji ima za cilj potaknuti turistički i gospodarski razvoj unutrašnjosti Istre, ali i šire, kroz društveno korisne i edukativne projekte.   

Foto Studio Sonda
Novi Kreativni centar u Vižinadi – Foto Studio Sonda

Danas je službeno predstavljen Sonda Kreativni centar, koji ima za cilj potaknuti turistički i gospodarski razvoj zajednice u kojoj djeluje kroz društveno korisne i edukativne sadržaje. Kreativni centar osmislio je i izgradio Studio Sonda, nezavisan hrvatski kreativni studio za dizajn i komunikacije, smješten u Vižinadi. Studio Sonda djeluje već 16 godina i do sada je osvojio više od 130  domaćih i međunarodnih nagrada za kreativnost i učinkovitost u oglašavanju, uključujući i nagradu Cannes Lions, kao i dvije Best of Europe Effie nagrade za učinkovitost u oglašavanju. U Kreativnom centru najnagrađivaniji kreativci u Hrvatskoj omogućit će uključivanje lokalne zajednice, ali i šire javnosti, u proces kreiranja i stvaranja te na taj način razvijati konstruktivno i kreativno društvo – društvo ideja.

Jelena Fiškuš, glavna kreativna direktorica i osnivačica Studija Sonda na otvorenju Kreativnog centra je izjavila: „Ideja Kreativnog centra rodila se prije dosta godina, a krenuli smo u njezinu realizaciji 2017. godine zajedno s Općinom Vižinada. Vizija našeg Kreativnog centra je uključiti lokalnu zajednicu, od najmlađe do najstarije dobi, ali i širu javnost, u proces kreiranja te na taj način dati na važnosti pojedincu i svaku ideju prepoznati kao alat za bolju budućnost. Vjerujemo da u svakom pojedincu postoji kreativac i zato stvaramo mehanizme koji to potiču kako bi se kreativnost širila u zajednicu i kako bismo zajedno stvarali bolje društvo. Cilj nam je u idućih nekoliko godina konkretno pokazati koliko kreativnost može utjecati na razvoj jedne zajednice, baš kao i bilo koja druga djelatnost. Kreativnost je specifična po tome što se upravo proteže i kroz sve druge djelatnosti i treba je brižljivo njegovati.“

Na otvorenju su večeras prigodno govorili i načelnik Vižinade Marko Ferenac i u ime župana županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, koji su im zaželjeli i u nastavku vrlo uspješan i kreativan rad. Otvorenje su svojim prisustvom uveličali brojni predstavnici  iz društvenog i javnog života Hrvatske, a gosti su se odlično proveli uz nastup popularnog domaćeg pop dvojca Nipplepeople i DJ-a Mile Hund.

„Kada smo osmišljavali prostor Kreativnog centra važno nam je bilo da on bude u funkciji kreativnosti, da bude ugodan i poticajan. Ali isto tako važno nam je bilo da budemo dio zelene oaze kojoj pripadamo. Zeleni krov, u koji je ciljano uklopljeno sjemenje okolnih biljaka, ima brojne pozitivne značajke među kojima doprinosi proizvodnji kisika, vraća prirodno zelenilo koje je zgrada oduzela od tla te vraća stanište biljkama i kukcima. Stvorili smo prostor koji nas inspirira i u kojem zajedno s kolegama, lokalnom zajednicom i klijentima, u inspirativnoj autentičnoj sredini središnje Istre, stvaramo globalno relevantne brendove, proizvode, projekte i programe koji imaju realan tržišni uspjeh, a prije svega nas povezuju“, zaključio je Sean Poropat, glavni kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda.

Jedan od prvih projekata pokrenut unutar Kreativnog centra Sonda je „Designed by People“ program radionica u koje su se mogli uključiti svi zainteresirani pojedinci bez obzira na prethodno znanje ili iskustvo. Tijekom dva mjeseca, šest sudionika sasvim različitih zanimanja (zaposlenica u korporativnim komunikacijama, zaposlenica u gradskoj upravi , dentalna tehničarka, novinarka, zaposlenik u turizmu i studentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti) sudjelovalo je u dizajnu Elan skija koje su zatim i proizvedene te danas predstavljene. Uz vodstvo mentora iz Sonde, sudionici su imali prilike proći sve procese dizajna i nastanka proizvoda, uz praktične zadatke, posjet tvornici te u konačnici i samu promociju novog proizvoda.

Foto Studio Sonda
Elan skije Designed by People – Foto Studio Sonda

Designed by People“ postat će ustaljena praksa Kreativnog centra te će Sonda djelovati kao spona između klijenata i njihovih proizvoda te osoba koje žele poticati svoju kreativnost, a do sada nisu imale priliku okušati se u stvaranju konkretnih, tržišno relevantnih proizvoda. Iz Studija Sonda stoga pozivaju brendove da im se jave s potrebama za dizajn njihovih proizvoda i kampanja, a koje bi osmislili sami njihovi korisnici. Na taj način dobit će novi uvid u to kako ih percipiraju upravo oni koji njihove proizvode i koriste, a pritom imati i priliku za društveno odgovorno djelovanje.

Unutar Kreativnog centra djeluje Udruga Sonda, čiji je cilj pokretanje projekata i programa koji obuhvaćaju edukaciju o fotografiji, dizajnu, STEAM-u, kreativnom razmišljanju i design thinkingu usmjerenih ka jačanju suradnje i povezivanju s lokalnom zajednicom.

Foto Studio Sonda
Koncert Nipplepeoplea – Foto Studio Sonda

Udruga Sonda uspostavlja i partnerstva s lokalnim udrugama, među kojima su do sada već ostvarene suradnje s nekoliko udruga: Udrugom roditelja djece s teškoćama u razvoju „Hoću-Mogu“ iz Pazina, Centrom za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje – Pozitron, Hrvatskom udrugom za ranu edukaciju – HUREKA, Hrvatskim dizajnerskim društvom – HDD-om i Zajednicom Talijana te međunarodnim partnerima Elanom kao i Centrom DADI (Padova, Italija), s kojim je udruga Sonda usko surađivala na posljednjem projektu Radionice fotografije za osobe s Downovim sindromom.

Za gradnju Kreativnog centra Sonda odabrana je unutrašnjosti Istre kako bi se doprinijelo razvoju dijela poluotoka koji nije u turističkom fokusu kao njegov priobalni dio. Suradnja je ostvarena s Općinom Vižinada kroz Ugovor o pravu građenja,  a gradnju je dijelom sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta – više o samo projektu pogledajte putem poveznice: PROJECT FIRST– Fotografije Izdavaštvo Regionalni Studio (https:\sonda.hr\hr\eu-projekti), dok je veći dio investicije Studio Sonda pokrio vlastitim sredstvima. U sklopu Kreativnog centra nalazi se tako i potpuno opremljen foto/video produkcijski studio, najveći u Istri i ovom dijelu regije.

Zgrada se prostire se na 800 m2 i karakterizira ju zeleni prohodni krov na koji se ulazi s brežuljka u koji je ukopana. Projektirana je na način da bude dio brežuljka te da bude u skladu s okolnim pejzažem. Zeleni krov koji je planiran umjesto klasičnog značajan je element u zaštiti okoliša koji ima mnoge pozitivne karakteristike u pogledu djelovanja na emisiju štetnih plinova, razinu buke, proizvodnog procesa i energetsku efikasnost zgrade.

Studio Sonda međunarodno je nagrađivan kreativni studio za dizajn i komunikacije kojeg su osnovali Jelena Fiškuš i Sean Poropat, a koji se nalazi u inspirativnom gradiću od svega 300-tinjak stanovnika, smještenom na istarskom poluotoku, u Vižinadi, čime dokazuju kako se globalno relevantni projekti mogu stvarati iz bilo kojeg kutka svijeta. Jedina su nezavisna agencija u Hrvatskoj koja je dobitnica nagrade Cannes Lions. Redovito osvajaju brojne nagrade, uključujući i dvije Best of Europe Effie, 16 Red Dot nagrada, ADC Gold itd. Također su i prošlogodišnji dobitnici 3 nacionalna Grand Prixa (Effie, Ideja X, IAAB MIXX). Studio Sonda osvojio je preko 130 domaćih i međunarodnih profesionalnih nagrada. Studio Sonda radi za mnoge domaće i strane brendove i kompanije kao što su Elan, Montana Group, Ledo, Frikom, Kraš, Valamar, Aminess, Plodine, Aluflexpack itd, no ujedno im je fokus i na doprinosu razvoju malih lokalnih brenodva te postizanju njihove vidljivosti na regionalnoj, pa i globalnoj sceni. Jelena Fiškuš u svibnju je izabrana za članicu žirija festivala Cannes Lions 2022, što je prvi put da je jedan predstavnik iz Hrvatske pozvan u žiri ove prestižne nagrade. Riječ je o međunarodnom događaju koji okuplja najveće svjetske kreativce, a poziv u ovaj žiri dolazi kao priznanje dugogodišnje kvalitete rada Studija Sonda, priopćeno je iz Sonde.

Fotografije Studio Sonda

računi režije struja

U jedan dan najavljena četiri važna poskupljenja

Foto Općina Kaštelir-Labinci

KAŠTELIR: Umirovljenici će uskoro dobiti svoje prostore za druženje