in

U jedan dan najavljena četiri važna poskupljenja

Ilustracija - Foto: Tanja Kocijančić

Građane Republike Hrvatske očekuje veliki ekonomski i socijalni udar, posebice od jeseni, a tome svjedoče, između ostaloga, i poskupljenja koja su najavljena samo u jednom danu. Jučer su tako najavljena značajna poskupljenja goriva, telekom usluga, grijanja i registracije auta. 

Svi su se mediji raspisali o najavi drastičnog poskupljenja goriva za sljedeći tjedan.

Sljedećeg tjedna litra dizela značajno će poskupjeti – za 83 lipe po litri – te će nova cijena iznositi oko 13.97 kuna. Za litru benzina građani će morati izdvojiti 70 lipa više pa će ih litra koštati 14.56 kuna. Osim toga, poskupjet će plavi dizel i to za 84 lipe. Cijena litre plavog dizela iznosit će 10.09 kuna. Samo za usporedbu za one koji planiraju u Sloveniju “tankati” – ondje je Eurodiesel 12,45 Kn, a Eurosuper95 11,70 Kn. Za pun spremnik goriva moći će se od idućeg tjedna uštedjeti od 100 do 120 kuna.

Kako piše Index.hr, veće cijene najavila su i sva tri vodeća telekoma. Poskupljenja bi trebala uslijediti od 1. srpnja i, prema zasad dostupnim informacijama, prvenstveno se odnose na mobilne usluge. Primjerice, korisnici A1 Homebox usluge ovih su dana dobili obavijest o povećanju cijene usluge za 20 kuna. Opravdavaju to poboljšanjem usluge, stabilnijim internetom i “sve većom količinom interneta”.

Najavljeno je i poskupljenje grijanja stanovnicima Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića, javlja HRT.

HEP toplinarstvo od sljedeće će ogrjevne sezone povećati cijene grijanja za stanovnike koji se griju preko gradske toplane. Troškovi proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom višestruko su porasli, ali još nisu poznate nove tarife po kojima će građani plaćati grijanje.

HEP objašnjava da su posljednji put ove cijene mijenjali prije deset godina, a od tada su ulazni troškovi višestruko porasli, primjerice veleprodajna cijena plina za čak 1500%.

Od svih najavljenih poskupljenja u 24 sata ono četvrto je najmanje. Ali je i dalje poskupljenje.

Registriranje automobila bi moglo poskupjeti za tridesetak kuna, i to zbog dodatnog osiguranja od naleta na divljač. Ministarstvo poljoprivrede nije uspjelo u prvom natječaju ugovoriti jedinstvenu policu osiguranja s osiguravajućim kućama koje smatraju da ponuđenih 40 milijuna kuna nije dovoljno za pokrivanje ukupne štete.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je drugi natječaj u kojem osigurava pedesetak milijuna kuna, a u prijelaznom periodu, dok se ne pronađe osiguravatelj, šteta od naleta na divljač financirat će se iz proračuna Ministarstva preko Hrvatskog lovačkog saveza.

Cijeli članak pročitajte na linku https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-jedan-dan-najavljena-su-cetiri-znacajna-poskupljenja/2369386.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_prva_d

Ilustracija Policijska uprava poginuli smrt istarska

UMAG: Pješakinja poginula u Katoru. Na nju naletio auto

Foto Studio Sonda

Studio Sonda otvorio Kreativni centar u Vižinadi