in

Susret hrvatskih ribara – Traže nesmetanu opskrbu plavim dizelom i žurnu isplatu potpora

Foto Hrvatska obrtnička komora - Susret ribara na Braču 2022.

Hrvatska obrtnička komora okupila ribare na 25. Susretu u Bolu, na BračuCeh za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore: Tražimo osiguravanje nesmetane opskrbe plavog dizela u ribarstvu te žurnu isplatu potpora i nove mjere kompenzacije.

Foto Hrvatska obrtnička komora - Susret ribara na Braču 2022.
Foto Hrvatska obrtnička komora – Susret ribara na Braču 2022.

Jubilarni, 25. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore, koji se održao od 7. do 9. listopada, u Bolu na Braču privukao je gotovo 200 sudionika. Kroz stručna izlaganja, panele i raspravu ribarska struka, predstavnici resornih ministarstva i ostalih nadležnih instutucija razmotrili su  brojne teme i aktualne probleme vezano uz obavljanja ribarske djelatnosti.

Foto Hrvatska obrtnička komora - Susret ribara na Braču 2022.
Foto Hrvatska obrtnička komora – Susret ribara na Braču 2022.

Najveće godišnje okupljanje ribarske struke, u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore, te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, otvorio je izaslanik ministrice poljoprivrede, državni tajnik Šime Mršić. Svjesni smo problema u hrvatskom ribarstvu te nastojimo iznaći adekvatne financijske potpore kako bi se ublažili negativni učinci na poslovanje ribara, a sve u cilju osiguranju likvidnosti i daljnjem očuvanju radnih mjesta, rekao je državni tajnik Mršić.

Tijekom dva dana, kroz tri panel rasprave sudionici su, od predstavnika resornih ministarstava te stručnjaka iz ovog područja imali prilike čuti kakvo je aktualno stanje u ribarskom sektoru te što ih očekuje u Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2021.- 2027.Okupljeni ribari postavili su brojna pitanja o svim problemima i izazovima s kojima se susreću u svome poslovanju.

Foto Hrvatska obrtnička komora - Susret ribara na Braču 2022.
Foto Hrvatska obrtnička komora – Susret ribara na Braču 2022.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec poručio je kako će HOK i Ceh za ribarstvo i akvakulturu svojim ustrajnim angažmanom i snažnim zastupanjem interesa ribara nastaviti, kroz dijalog s državnim tijelima, ukazivati na nužnost donošenja odluka kojima se štite ribari i njihove obitelji.  Pokucat ćemo na svaka vrata da se glas ribara čuje, naglasio je  predsjednik HOK-a.

Cilj ovog susreta jest pomoći ribarima da savladaju prepreke na koje nailaze, pružiti im podršku te konkretnim prijedlozima utjecati na politike koje se odnose na njihovo poslovanje stoga su na kraju, 25.Susreta ribara, usvojeni sljedeći Zaključci na realizaciji kojih će Ceh za ribarstvo i akvakulturu HOK-a raditi do sljedećeg Susreta:

  1. Tražimo od Vlade Republike Hrvatske osiguravanje nesmetane opskrbe plavog dizela u ribarstvu.
  1.  Zahtijevamo od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture do kraja godine smanjenje obveza i troškova ribarskih plovila, kao i da za stručne radnike koji ne čine dio posade s obvezama sigurnosti plovidbe posjedovanje pomorske knjižice.
  1.  Tražimo žurnu isplatu potpora i nove mjere kompenzacije.
  1.  Tražimo u Zakonu o morskom ribarstvu uvrštavanje odredbi koje imaju za cilj smanjiti nelojalnu konkurenciju profesionalnim ribarima (športski i rekreacijski ribolov).

Izvor – Hrvatska obrtnička komora

U Puli izložba bujske umjetnice Nataše Bezić „Kaleidoskop stanja”

Foto Papago park Poreč

Mjesec poduzetništva u Poreču – Papago park kao primjer koncepta “Od ideje do uspjeha”