in

Sve bliže probijanje druge cijevi tunela Učka. U planu proboj 24 galerija. Evo što kažu iz Bina-Istre

Probijanje druge cijevi Tunela Učka - Foto Bina-Istra

Plan je da tunel bude fizički probijen u ljeto 2023., a radovi bi kompletno trebali biti gotovi godinu dana kasnije, sredinom 2024.  Vrijednost investicije faze 2B2 Vranja-tunel Učka iznosi 200 milijuna eura, odnosno 1,5 milijardi kuna.

Probijanje druge cijevi Tunela Učka - Foto Bina-Istra
Probijanje druge cijevi Tunela Učka – Foto Bina-Istra

Izgradnje druge cijevi tunela Učka, dužine 5,63 kilometara, trenutno je najveća infrastrukturna cestovna investicija u Hrvatskoj. Za izgradnju tunela se koristi najsuvremenija tehnologija u tunelogradnji. Tunel se probija s obje strane, istarske i kvarnerske, saznajemo iz tvrtke Bina-Istra koja radove izvodi temeljem koncesije.

Do sada je probijeno gotovo 2.300 metara s istarske strane, te 1.700 metara s kvarnerske strane, dakle nekih 70% ukupne dužine nove cijevi. Slijedi izgradnja betonske oplate tunela, kolničke konstrukcije i sustava odvodnje, a onda i opsežan program opremanja najsuvremenijom tunelskom opremom kao što su protupožarni sustavi, ventilacija, dinamična signalizacija, video sustav kao i komunikacijski sustavi.

Probijanje druge cijevi Tunela Učka - Foto Bina-Istra
Probijanje druge cijevi Tunela Učka – Foto Bina-Istra

Svakodnevno se provodi više miniranja, a prosječno se dnevno probija pet do deset metara sa svake strane tunela, ukupno do 26 metara dnevno. Iz tunela se dnevno izvozi do 1.600 kubičnih metara materijala. Svakog je dana na gradilištu oko 500 radnika.

U izgradnji tunela specifičan je i proboj paralelnih galerija koje su nužne radi sigurnosnih standarda kada budu obje cijevi u prometu, a u tunelu Učka ukupno će ih biti 24 (12 pješačkih prolaza, 7 za interventna i 5 za ostala vozila).

Jedna od specifičnosti izgradnje je upravo veliki broj miniranja. Za tunelsku cijev od 5,6 kilometara dužine bit će potrebno preko dvije tisuće miniranja.

Promet u postojećoj tunelskoj cijevi odvija se normalno, osim u trenucima miniranja kada se zatvara na nekoliko minuta, što je nužno zbog sigurnosti vozača, naglašavaju iz Bina-Istre.

Kako nadalje ističu iz Bina-Istre, na istarskoj strani cijev tunela Učka udaljena je od postojeće za 100 metara, na Kvarneru je udaljena 25 metara, a u središnjem djelu je najveća udaljenost 50 metara.

Zaključuju da je Istarski Y s tunelom Učka jedan od najprometnijih cestovnih pravaca u Hrvatskoj kojim tijekom ljetne sezone prolazi čak 30 posto turističkog prometa u RH.

Spomenimo da je Europska komisija odobrila prošlog tjedna plan za produljenje koncesijskog ugovora između Hrvatske i tvrtke Bina-Istra za upravljanje i proširenje 145 kilometara duge mreže autocesta, takozvanom Istarskom ipsilonu, do 2041. godine, sukladno pravilima EU-a o državnim potporama. Odobrenje je izdano na temelju predviđenih ulaganja Bina-Istre u izgradnju punog profila autoceste na dionici od tunela Učka do Matulja, uz dovršenje punog profila na sjeverozapadnom kraku Ipsilona, odnosno vijadukta Limska Draga i mosta preko Mirne.


Kako piše Novi list, komisija je ispitala plan u skladu s pravilima EU-a o državnoj potpori za usluge od općeg gospodarskog interesa, koja dopuštaju državama članicama, pod određenim uvjetima, kompenzaciju tvrtkama kojima su povjerene obveze javnih usluga za dodatne troškove pružanja tih usluga, kao i prema pravilima EU-a o javnoj nabavi, posebnoj Direktivi EU-a o dodjeli ugovora o koncesiji.

Foto NK Kaštelir-Labinci

KAŠTELIR: 10. dječji nogometni turnir privukao čak 24 ekipe. Najbolji NK Jadran

degustazione tar tartar tuna hrana

TAR: Pogledajte marende u DeguStazioneu – Od arrabiate do srdela i oslića