in

Tar: Uskoro počinje gradnja nove uljare vrijedne 3,5 milijuna kuna

Općina Tar-Vabriga oduvijek je poznata po izvanrednom maslinovom ulju i brojnim mještanima koji se bave uzgojem maslina. K tome, prema stručnjacima FAO-a, Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih Naroda, upravo se podno Tara, na plantaži Larun, uzgajaju masline od kojih se dobiva najbolje maslinovo ulje u Europi. Međutim, iako je nekad među prvima imala uljaru, toga više odavno nema.

Budući da su mještani to tražili, kako ne bi morali voziti masline na preradu u Poreč ili Novigrad, općinska uprava je krenula u projekt izgradnje nove uljare u poslovnoj zoni kraj naselja Rogovići. O ovoj investiciji „teškoj“ od 3,5 do 4 milijuna kuna razgovarali smo s načelnikom Nivijom Stojnićem.

-Uljaru ćemo sigurno izgraditi ove godine, najkasnije do 1. listopada. Gotovo sva potrebna dokumentacija je spremna. Bit će to objekt površine oko tisuću četvornih metara, s dvije linije prerade. Želimo biti spremni prije sezone berbe. Potreba za uljarom postoji ne samo u našem mjestu, nego i šire, pojasnio je Stojnić, dodavši da će opremanje uljare stajati barem još 3,5 milijuna kuna.

No, o tome će se još razgovarati s lokalnim udruženjem maslinara s kojim će se dogovoriti način upravljanja uljarom, zapošljavanje i ostalo.

To je samo još jedan od brojnih investicija ove male općine koja je prošlu godinu imala proračun od 41,3 milijuna kuna, a za ovu se planira ostvariti čak 57 milijuna kuna.

Spomenimo da je nedavno općina dovršila gradnju novog vrtića vrijednog 12,2 milijuna kuna, koji će ovog mjeseca početi s radom, te Kuće tradicijske gastronomije, u koju je investirano tri milijuna kuna. Vrata će otvoriti u travnju, u njoj će se otvoriti četiri nova radna mjesta, a služit će kao početno mjesto za istraživanje Tara i okolice kroz okuse i mirise, s ponudom istarskih autohtonih namirnica i vina koji će se upravo ondje moći kušati, zajedno s delicijama iz drugih krajeva Hrvatske.

Porečki rukometaši iz Ruda su se kući vratili pjevajući

IstraMet: Odvratni prizori na Pazinčici, prava ekološka katastrofa