in

IstraMet: Odvratni prizori na Pazinčici, prava ekološka katastrofa

Foto: FB Građanska inicijativa "Naš Potok"

U posljednja 3 dana u Pazinu je prema našoj meteorološkoj postaji palo iznimno obilnih 142,4 mm kiše, što je naročito dojmljivo kada uzmemo u obzir da prosjek oborina za veljaču iznosi 79,6 mm.

Pritoci Pazinčice naglo su nabujali, uključujući pritok Drazej koji prolazi kod (donedavno ispod!) odlagališta građevinskog materijala Lakota.

Problematika oko bujičnog pritoka Drazej i odlagališta Lakota već je poznata dulje vrijeme, a sve je kulminiralo otvaranjem ogromne rupe na samom odlagalištu 01.06.2018. o čemu smo kao i ostali lokalni mediji izvještavali više puta.

Iz građanske inicijative “Naš potok” izvještavaju kako su posljednjom bujicom enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma te agrotekstila završile u Pazinčici i Pazinskoj jami. Na više mjesta voda prodora ispod nasipa te i dalje ispire materijal.

Pošto je Pazinčica rijeka ponornica čiji se dio proteže čak i do Raše, nadamo se da neće doći do ekološke katastrofe velikih razmjera. Očekujemo priopćenja nadležnih službi i institucija koje ćemo rado prenijeti na portalu. (P.R./IM).

Tar: Uskoro počinje gradnja nove uljare vrijedne 3,5 milijuna kuna

„Istarska mreža znanja“ – projekt u zapošljavanju mladih, žena i osoba s invaliditetom