in

U HGK-u predstavljen prekogranični program razmjene ‘Erasmus za mlade poduzetnike’ – osigurano 130 tisuća eura

Na info danu za poduzetnike početnike koji je održan 3. prosinca u HGK – Županijskoj komori Pula predstavljen je prekogranični program razmjene poduzetnika „Erasmus za mlade poduzetnike“.

Riječ je o programu u kojem HGK kao posrednička organizacija sudjeluje od 2012. godine. U tom periodu osigurano je više od 360 tisuća eura za razmjene u sklopu programa, a do ožujka 2019. realizirano je ukupno 65 razmjena.

Za novi ciklus razmjena HGK je osigurala gotovo 130 tisuća eura.

„Sudjelovanjem u programu mladim i obećavajućim poduzetnicima pruža se prilika da uče od iskusnih poduzetnika koji upravljaju manjim tvrtkama u drugim zemljama sudionicama programa“, rekao je Gojko Jelavić, voditelj Odjela iz Sektora za industriju HGK.

Na taj se način poduzetnicima omogućuje usvajanje potrebnih vještina, znanja i iskustva za pokretanje i vođenje tvrtke. Hrvatskim poduzetnicima boravak kod tvrtke domaćina u drugoj zemlji jednim dijelom sufinancira Europska unija. U programu mogu sudjelovati novi poduzetnici koji tek planiraju otvoriti poduzeće ili postojeći s poduzećima do tri godine starosti.

Pritom su mentori – poduzeća domaćini vlasnici poduzeća starijih od tri godine ili poduzetnici koji su direktno uključeni u uprave malih i srednjih poduzeća. Sudjelovanje u programu prilika je za umrežavanje i pronalazak novih partnera za buduće poslovanje, a maksimalno trajanje razmjene je šest mjeseci.

Poduzetnicima početnicima i onima koji tek razmišljaju o pokretanju poduzetničke djelatnosti na info danu predstavljene su mogućnosti korištenja bespovratni i kreditnih sredstava. Iva Pernić viša stručna suradnica iz Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije predstavila je potpore male vrijednosti u sklopu EU projekta REI II  koje su namijenjene samozapošljavanju nezaposlenih osoba. Takvim se osobama pruža mogućnost sudjelovanja na tečajevima stranih jezika, korištenje potpora za poticanje razvoja poduzetništva te subvencioniranih kamatnih stopa na poduzetničke kredite.

Kreditne programe Hrvatske banke za obnovu i razvitak koji su namijenjeni mladim poduzetnicima, poduzetnicima početnicima (start-up) i ženama poduzetnicama, predstavila je voditeljica područnog ureda za Istru Cinzia Zubin.

Podsjetimo, Hrvatska gospodarska komora putem platforme Digitalna komora i modula e-Pokreni poslovanje,  mikro, malim i srednjim poduzetnicima, odnosno svima koji razmišljaju o bavljenju poduzetništvom pruža relevantne informacije o pokretanju poslovanja, odnosno razvojnom ciklusu poslovnog subjekta – od osnivanja tvrtke preko njenog razvoja i financiranja, a posebice korištenja EU programa, priopćeno je iz Županijske komore Pula.

Foto HGK

Novigradske božićne radosti počinju 12. prosinca

klizalište vrsar trg degrasssi

Vrsarske božićne radosti: Besplatno klizalište radi svaki dan!