in

U Hrvatskoj u tijeku više od 1.000 investicijskih projekata vrijednih 38 milijardi kuna – najviše se ulaže u turizam

Budući obiteljski resort s pet zvjezdica Marea u Poreču/Valamar PR

Pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak rekao je u petak na konferenciji o greenfield investicijama kako se u Hrvatskoj provodi više od tisuću investicijskih projekata ukupno vrijednih 38 milijardi kuna, koji će generirati dvadeset tisuća novih radnih mjesta, objavio je portal Novac.hr.

Više od petine tih investicijskih projekata odrađuju velike kompanije, a ostale provode mala, srednja i mikro poduzeća, rekao je Novak na konferenciji “Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost” koja je u petak započela u Medulinu.

Na tom skupu raspravlja se o greenfield investicijama kao najpoželjnijem, ali i najzahtjevnijem obliku ulaganja te o iskustvima ulagača i jedinica lokalne samouprave u planiranju i realizaciji greenfield ulaganja.

Organizatori su zagrebački Ekonomski fakultet, Institut za javne financije i tvrtka KPMG Hrvatska.

Najviše se, kaže Novak, ulaže u turizam, zatim metaloprerađivački sektor, a slijede drvoprerađivački i ICT sektor.

Dodaje da u Hrvatska ima oko 450 poduzetničkih zona koje su većim dijelom popunjene i razvijene, ali dio njih je prazan, zapušten i u njima se ništa ne događa.

“To treba promijeniti, dio zona je osnovan samo zbog besplatnog državnog zemljišta”, poručio je Novak.

Stečaj ne mora biti kraj za brodogradilišta

Komentirajući na molbu novinara sudbinu Uljanika te upitan koja su alternativa rješenja koja se traže za restrukturiranje pulskog brodogradilišta, rekao je kako se treba prisjetiti primjera Kraljevice gdje stečaj nije značio kraj.

“Pojavio se privatni investitor koji je na tom području dobio koncesiju i koji pozitivno posluje i zapošljava stotinjak ljudi…dakle, nije to kraj brodogradnje na tom području, jer je to područje prostorno-planskom dokumentacijom grada i županije određeno kao ono na kojemu se može održavati samo brodograđevna djelatnost”, kazao je Novak.

Na pitanje zašto dosadašnje Vlade nisu reagirale i kontrolirale ulaganja u brodogradnju, odgovorio je kako za prethodne Vlade ne može govoriti, no kako je početkom 2017. godine zatražen proračunski nadzor kako bi se utvrdilo kako se troše sredstva koje je 3. maj dobio kao subvenciju odnosno državnu potporu u procesu restrukturiranja, te da je Ministarstvo financija je taj nadzor završilo.

Izaslanik predsjednice Republike Marko Jurčić ocijenio je kako u Hrvatskoj posebno nedostaje stranih investicija te je u tom kontekstu naveo primjer automobilske industrije koja traži mjesta za investicije po cijeloj Europi, a zaobilazi Hrvatsku, dodavši kako Hrvatska nije iskoristila ni odlazak poduzeća iz Velike Britanije zbog Brexita, objavio je portal Novac.hr.

Danas se otvara cesta u Motovunu

TAR: Hrvoje Radovčić iz Vrsara pobjednik nacionalnog prvenstva u rezidbi maslina