in

TAR: Hrvoje Radovčić iz Vrsara pobjednik nacionalnog prvenstva u rezidbi maslina

Natjecanje u rezidbi maslina/Foto Tanja Kocijančić

Hrvoje Radovčić iz Vrsara pobjednik je jubilarnog 10. nacionalnog šampionata rezidbe maslina u obliku polikonične vaze koji je u subotu prijepodne održan u masliniku kod Tara u organizaciji Udruge maslinara Istarske županije Olea, udruge Agro-Poreč, Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe, Istarske županije i Općine Tar-Vabriga. Drugo mjesto osvojio je Igor Kerin iz Tara, treće Massimo Scapini iz Firence, četvrti je bio Petar Rikato iz Medulina, a peto mjesto osvojio je Alen Cvitković iz Funtane.

Prijavilo se 19 natjecatelja iz cijele Istre, Italije i Slovenije, što je znatan porastu u odnosu na prošlu godinu kada ih se prijavilo 12.

Zadatak svakog od njih bio je u sat vremena orezati dva stabla, a ocjenjivali su ih predsjednik udruge Olea Đankarlo Žužić, poznati stručnjak istarskog maslinarstva Italo Žužić te tajnik Olee Zdenko Barac. Kriterija za bodovanje bilo je više – koliko su uspješno izolirali provodnicu, tj. glavnu granu prema vrhu krošnje, kako su uspostavili ravnotežu između osnovnih grana, koliko su i u kakvom odnosu ostavili sporednih grana te koliko su im kvalitetni rezovi. U rezidbi natjecatelji su morali biti opremljeni vlastitom opremom i to samo ručnom – škare, ručna pila i adekvatni produžeci. Nisu bili dozvoljeni alati na električni, pneumatski i motorni pogon. Također, rezati su morali sa zemlje, bez penjanja po stablima i bez ljestava.

Pobjednik Hrvoje Radovčić predsjednik je maslinarske udruge Buga iz Vrsara, a na ovo natjecanje u Taru prijavio se prvi put. Uz priznanje za šampionsku titulu osvojio je i glavnu nagradu – malu motornu pilu.

Bila je to prigoda da organizatori daju posebno priznanje za doprinos razvoju maslinarstva Italu Žužiću, a to je dobio je gost sa sveučilišta u talijanskom gradu Perugia Claudio Pucci koji je održao predavanje o zaštiti maslina.

Za kraj su domaćini svih počastili obolom pečenim na maslinovom ulju.

Valamar Marea Suites

U Hrvatskoj u tijeku više od 1.000 investicijskih projekata vrijednih 38 milijardi kuna – najviše se ulaže u turizam

Studiju Sonda iz Vižinade 2 Grand Prixa na Danima komunikacija 2019.