in

U Istri je 300 hektara vinograda zaraženo: NOVIGRAD krči gotovo 40 hektara zahvaćenih ZLATNOM ŽUTICOM

Foto Tanja Kocijančić

Na području Grada Novigrada u tijeku je krčenje zapuštenih vinograda na zemljištu u vlasništvu države, zaraženih zlatnom žuticom, započeto krajem kolovoza. Riječ je o oko 37,5 hektara vinograda. Krčenje zapuštenih i zaraženih vinograda provodi se nakon prijave Grada Novigrada Istarskoj Županiji i Ministarstvu poljoprivrede, a temeljem Akcijskog plana za sprečavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze, kojeg je donio ministar poljoprivrede početkom ove godine.  U okviru tog akcijskog plana na području cijele županije iskrčit će se oko 114 hektara zaraženih vinograda na zemljištu u vlasništvu države. Temeljem Akcijskog plana za provođenje radova određene su Hrvatske šume.

Krčenje zaraženih vinograda

Procijenjeno je da je na području Istre ovom bolešću zaraženo ukupno 300 hektara od 3.200 hektara koliko ukupno ima vinograda. Zlatna žutica vinove loze (Grapevine flavescence dorée) jedna je od najopasnijih i najštetnijih karantenskih bolesti vinove loze na području Europe, a u Hrvatskoj je prisutna već četiri godine. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i poprima razmjere epidemije čineći velike štete u gubitku grožđa i zaraženih trsova.

Dodajmo kako na području Novigrada i sami vinogradari krče svoje zaražene vinograde. U tom dijelu riječ je o dodatnih 40-ak hektara površina koje su iskrčene ili se krče. Nekolicina vinogradara ostvarila je u tu svrhu pravo na sufinanciranje EU sredstvima putem Mjere 6.1.

Vinova loza zaražena zlatnom žuticom

Tim su povodom jučer predstavnici Hrvatskih šuma, Grada Novigrada na čelu s gradonačelnikom Anteom Milosom i županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan obišli područje nedaleko naselja Zidine, gdje je u tijeku krčenje vinograda.

Istaknuto je da je trošak krčenja po hektaru oko 150 tisuća kuna, a za navedenih 114 hektara država je osigurala 5,6 milijuna kuna.

-Zlatna žutica je bolest koja se ne može liječiti, jedini način je krčenje vinograda. Bolest je to koja se u cijeloj Hrvatskoj prati u svim vinogradima. U Istri je najviše zahvaćena malvazija, jer je najviše ima, ali zaražene su i ostale sorte, naglasio je pročelnik Pinzan.

Vinogradi koji se krče podijeljeni su u nekoliko kategorija – od onih koji su obrasli šumom i debelim stablima do onih na čijoj se zemlji javljaju tek mladice.

Rukovoditelj odjela za ekologiju buzetske podružnice Hrvatskih šuma Boris Černeha objasnio je da se najprije uklanja nadzemni dio vegetacije, zatim betonski stupovi i armatura od žice koja je bila u zapuštenim vinogradima, a nakon toga kreće frezanje u redovima gdje je vinova loza sađena na dubini od 70 centimetara. U tom procesu važno je uništiti korijenje kako bi se spriječilo nicanje novih mladica i širenje bolesti. Ne poduzmu li se potrebne mjere zlatna žutica koju prenosi američki cvrčak može postati prijetnja cjelokupnoj vingoradarskoj proizvodnji.

Stoga su i privatni vinogradari vrlo ozbiljno pristupili tom problemu i mnogi su već iskrčili svoje zaražene nasade.

No, podsjeća pročelnik Pinzan, ono što nisu mogli bila su žarišta ove bolesti, a to su zapušteni vinogradi u vlasništvu države gdje se bolest neometano razvijala i s njih se zaraza širila na ostale vinograde.

Pinzan je dodao da vinogradari imaju mogućnost da iz EU fondova financiraju skupo krčenje vinograda i to kroz Mjeru 5.2.1, a nakon prijave zaraženog vinograda nadležnim institucijama. Kada se vinograd raskrči postoji Mjera 4.1 gdje se može financirati sadnju novih nasada.

Grad Novigrad je, kazao je gradonačelnik Milos, prije nešto više od dvije godine putem Istarske županije krenuo s inicijativom prema Ministarstvu poljoprivrede RH, kako bi se zapušteni vinogradi u vlasništvu države na području Novigrada iskrčili zbog zaraze zlatnom žuticom.

-Ti su radovi konačno i počeli, te se nadamo da će u predviđenim rokovima biti uspješno privedeni kraju. Paralelno s time i naši poljoprivrednici su kroz mjeru 5.2.1 dobili sredstva za obnovu još dodatnih 40 hektara zaraženih vinograda. To znači da ćemo na našem području, koje je i povijesno jedno od najvećih vinorodnih područja u Istri, uskoro očistiti, obraditi i pripremiti za buduće vinograde novih 80-ak hektara ovog plodnog zemljišta. Ono što je pritom naš najvažniji zadatak, a što je bio i dogovor s Ministratvom poljoprivrede, jest da se ti vinogradi odnosno to zemljište stavi na raspolaganje poljoprivrednicima u roku od šest mjeseci od završetka radova na krčenju. Naš je cilj te površine što prije privesti svrsi i staviti ih na raspolaganje ovdašnjim poljoprivrednicima, putem Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništu RH, najavio je Milos.

Pozvao je i ovom prigodom novigradske poljoprivrednike, posebno vinogradare i vinare, da se na taj budući natječaj jave, te nove površine koje će im se staviti na raspolaganje iskoriste za daljnji razvoj svog poslovanja.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

VRSAR/ROVINJ: Starta gourmet festival ‘Tradizione a tavola: viècie riciète da màr’

Natjecanje učenika iz bivše Jugoslavije u Poreču – GATUS otkrio mlade talente turističko-ugostiteljskih vještina