in

U našoj zemlji 2030. živjet će 500.00 stranih radnika: To se ne može zaustaviti

Photo: Sandra Šimunović/PIXSELL Ilustracija

Demografkinja Sanja Klempić Bogadi, državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić i Marko Jurčić iz HUP-a govorili su za HRT o hrvatskoj demografiji.

Sanja Klempić Bogadi demantirala je navode da smo zemlja s najvećim udjelom mlađeg staračkog stanovništva na svijetu te da smo prestigli i Japan.

“Japanci su i dalje u prosjeku najstariji narod na svijetu. Prema “medijalnoj” starosti Japan je blizu 49 godina, a Hrvatska je prema Eurostatu premašila 45 godina i u vrhu smo Europe. A u Europi su od nas stariji Njemačka, Italija i još neke druge zemlje. No to je jedan od najvažnijih izazova za Hrvatsku”, rekla je.

Željka Josić podsjetila je da je u javno savjetovanje puštena Strategija demografske revitalizacije te da je “vlada radila i radi na poticajnom okruženju za mlade obitelji, ali i na cjelogodišnjem obrazovanju i pomoći za starije građane”, prenosi HRT.

“Što se tiče mobilnosti, usmjerili smo se na naše iseljenike, na generacije koje već imaju svoje potomstvo, ali isto tako i na radnu migraciju koja je sve aktivnija u RH”, dodala je.

Prema projekcijama HUP-a, u Hrvatskoj će za sedam godina živjeti između 400.000 i 500.000 stranih radnika.

“Trenutno je u Hrvatskoj 150.00 stranih radnika, a do iduće godine bi ih moglo biti 200.000. To se ne može zaustaviti. To je povezano s gospodarstvima u razvoju. S tim se bore i druga europska gospodarstva, osobito u sektorima građevine i turizma”, rekao je Marko Jurić iz HUP-a.

“Najbolja mjera demografske politike je politika kvalitetnog radnog mjesta. Omogućimo tvrtkama da rade slobodno i konkurentno da mogu zadržati ljude”, naglasio je, prenosi HRT.

Izvor N1

trgovina dućan butiga ilustracija unsplash

Donosimo popis trgovina koje rade u nedjelju 28. siječnja u Poreču, Višnjanu, Rovinju, Kanfanaru, Pazinu, Labinu, Umagu, Puli…

Foto Istarska županija

Istarska županija nabavila nova vozila za hitnu pomoć u Poreču i Umagu