in

U Pazinu drugo izdanje međunarodnog sajma poljoprivrede

Foto AgroTerra Istra PR

Od 14. do 16. travnja 2023. godine u Pazinu će se održati drugo izdanje međunarodnog sajma poljoprivrede

Foto Poljoprivredna udruga Vitis Kaštelir
Foto Poljoprivredna udruga Vitis Kaštelir

U travnju 2023. godine održat će se međunarodni poljoprivredni sajam u Istri pod nazivom AgroTerra Istra. Nositelj organizacije sajma je tvrtka Mars eventi uz podršku Grada Pazina. Danas su u gradskoj dvorani ovu manifestaciju najavili gradonačelnica Pazina Suzana Jašić i direktor sajma Marko Londero, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Ezio Pinzan i predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić. Zahvalili su na suradnji i tvrtki Pazin sport d.o.o. u čijoj će se dvorani sajam održati.

„Interes za ovaj sajam iskazan je odmah po završetku prošlogodišnje izdanje manifestacije, pratile su ga dobre povratne informacije i jako mi je drago da ćemo uskoro doživjeti i njegovo drugo izdanje.  Prvenstveno je cilj poljoprivrednog sajma podržavanje i promocija poljoprivrednika, stočara, pčelara i svih ostalih subjekata koji sudjeluju u proizvodnji hrane. U ovom vrlo važnom gospodarskom segmentu itekako je bitno da se istaknu sve kvalitete koje Istra i Hrvatska nude na domaćem ali i na inozemnom tržištu. Sve navedeno čini AgroTerru najznačajnijim agrarnim događajem u Istri, Hrvatskoj a i šire jer spaja potrošače i proizvođače direktno, bez granica“, izjavila je gradonačelnica Pazina Jašić.

Poljoprivreda je vrlo bitna gospodarska grana u Istri jer se povezuje s drugim gospodarskim segmetima kao što su turizam i trgovina.

Ispred Istarske županije, predstavnicima medija se obratio pročelnik Pinzan koji je istaknuo: “Ovo je prilka da predstavimo najnovije mogućnosti koje se pojavljuju u poljoprivredi jer se u zadnje vrijeme sve veći broj mladih uključuje u ovu granu gospodarstva, a oni traže neka nova, brža i tehnološki izazovnija rješenja koja će povećati poljoprivrednu proizvodnju i dostupnost proizvoda na tržištu. Informiramo i promoviramo ovaj sajam tako da poziv stigne do širokog spektra suradnika, zatim OPG-a, poljoprivrednih proizvođača, zadruga, tvrtki i svih ostalih subjekata koji djeluju na području poljoprivrede u Istri i šire.“

Ono što ćemo ove godine imati ogućnost vidjeti jesu brojni proizvođači suhomesnatih proizvoda, poljoprivrednih proizvoda, alata i strojeva za poljoprivredu, sadnog materijala, cvijeća, voćaka i ostalih biljnih proizvoda, gastronomskih delicija, vina i likera, mliječnih proizvoda te brojnih drugih.

Pored Grada Pazina i Istarske županije, organizaciju sajma podržala je i Obrtnička komora u čije ime se predstavnicima medija obratio predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić. On je najavio da će i ove godine podržati poljoprivredni sajam. Sve svoje članove koji se prijave i izraze želju da sudjeluju na sajmu, sufinancirati će 50% cijene izložbenog prostora na sajmu.

Marko Londero, direktor sajma, naglasio je: „Poljoprivredni sajam u Istri je postao točka susreta važnih dionika koji nastoje da ova regija postane i najjača u proizvodnji izvrsnih poljoprivrednih, suhomesnatih i ribarskih proizvoda. Unatoč najavama brojnih poskupljenja u svim segmentima, mi ćemo zadržati istu razinu cijena zakupa izložbenog prostora za naše izlagače. Želimo ostati poticaj i podrška svima koji su na bilo koji način uključeni u poljoprivrednu industriju. Tako nastavljamo i s praksom besplatnog ulaza na sajam za sve posjetitelje.“

Podršku sajmu iskazali su prošle godine Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, Obrtnička komora Istarske županije i Grad Pazin.

Drugo izdanje ovog međunarodnog sajma održat će se u Pazinu od 14. do 16. travnja u prostoru Školsko – gradske sportske dvorane i na površinama oko samog objekta – uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

Sajam poljoprivrede u Istri – AgroTerra Istra 2023. donosi najbolje iz segmenta poljoprivrede Istre, šire regije i Hrvatske, piše u priooćenju kojeg potpisuje direktor sajma Marko Londero.

Zalazaka u Vrsaru - Foto TZ Vrsar

Općina Vrsar od građana traži mišljenja i prijedloge vezano za poticanu stanogradnju

pixabay

Povlači se poznati proizvod s tartufima zbog bakterije