in

U Poreču se gradi međuzaobilaznica koja će rasteretiti Vlašićevu i poslovnu zonu Facinka

Foto Grad Poreč

U tijeku su radovi na izgradnji međuzaobilaznice u Poreču koja je važan dio ukupnog prometnog sustava cijeloga grada. Trenutno se radovi odvijaju u zoni Facinka, a obišli su ih danas gradonačelnik Loris Peršurić, skupa s pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav Marinom Poropatom i pročelnikom Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damirom Hrvatinom. 

poslovna zona facinka
Poslovna zona Facinka – Foto Grad Poreč

Naime, izgradnjom Osnovne škole Finida u 2018. godini dovršena je izgradnja prve faze međuzaobilaznice koja spaja Osnovnu školu Finida sa zonom trgovačkih centara u Ulici Mate Vlašića. Dio za koji su radovi u tijeku, previđa probijanje trase koja će spojiti Ulicu Mate Vlašića s Vukovarskom ulicom. U tom je dijelu dio prometnice već izgrađen (ispred McDonald’sa, AM Centra i Metroa), a ovog je proljeća izgrađen i spoj od sadašnjeg rotora kod Kauflanda, oko Eurospina do Ulice Mate Vlašića, na kojem će na jesen sadašnji montažni rotor zamijeniti fiksni. 

Trasa na kojoj se trenutno odvijaju radovi imat će kružno raskrižje na priključku na Vukovarsku ulicu, te jedno kružno raskrižje u zoni. Radove izvodi zajednica ponuditelja Cesta d.o.o Pula i Đusto d.o.o., a planirani završetak je krajem ove godine. 

Radovi uključuju i postavljanje oborinske odvodnje, distributivne telekomunikacijske kanalizacije (DTK) i javne rasvjete. Usporedno se izvode i radovi na vodovodnim cijevima i kanalizacijskoj mreži. Radovi se odvijaju izvan stambenih naselja, na način da ne ometaju postojeći promet, te nije bilo potrebe za posebnom regulacijom prometa. 

gradonačelnik suradnici obilazak međuzaobilaznice
Foto Grad Poreč

Uz ovaj zahvat, napravit će se podloga, asfaltirati i postaviti javna rasvjeta duž pješačko biciklističke komunikacije preko mosta koji veže zonu Facinka s naseljem Varvari, od zone do naselja.  

Međuzaobilaznica će u konačnici svom istočnom dijelu spojiti gradska stambena naselja Gornji Špadići i Vranići Gulići s Osnovnom školom Finida, potom će prolaziti do Ulice Mate Vlašića i preko Gospodarske zone Facinka na Vukovarsku ulicu (cesta Poreč – Varvari), paralelno s postojećom zaobilaznicom, i imati dužinu 1,8 kilometara, te će na taj način dodatno povećati standarde prometovanja u Poreču.

– Glavni zadatak buduće međuzaobilaznice je da rastereti postojeće prometne pravce – porečku zaobilaznicu i Ulicu Mate Vlašića. Posebno tijekom ljetnih mjeseci. Izgradnjom ove faze međuzaobilaznice bit će omogućen pristup Gospodarskoj zoni Facinka iz više različitih smjerova, što će omogućiti veću protočnost prometa, veću sigurnost za sve sudionike u prometu te lakši pristup traženim sadržajima, kaže gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, te dodaje kako je prilaz trgovačkom centru Galerija već sad omogućen i sa stražnje strane.

Plan međuazobilaznica na Facinki

Zaključuje kako je konačni cilj međuzaobilaznice dalje rasteretiti zaobilaznicu i glavnu gradsku prometnicu (nekadašnju državnu cestu) i kvalitetno povezati pojedine dijelove naselja Poreč  – naselja Gornji Špadići i Gulići s Osnovnom školom Finida, te dalje sve do zone Facinka i Vukovarske ulice. Izrađen je idejni projekt, te je u postupku ishodovanje lokacijske dozvole za nastavak prometnice koja od Kauflanda i Osnovne škole Finida vodi do kružnog raskrižja Gornji Špadići (Rident) uz naselja Finida, Finida sjever, St. Vergotini i Vranići-Gulići. Time će se rasteretiti postojeće prometnice, olakšat će se pristup školi učenicima, roditeljima i djelatnicima, ali i svima koji gravitiraju navedenim naseljima.

Sredstva za izgradnju porečke međuzaobilaznice na Facinki predviđena su u gradskom proračunu za 2022. godinu, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav i uplaćenim sredstvima komunalnog doprinosa poslovnih subjekata u Gospodarskoj zoni Facinka. 

Izvor Grad Poreč

Događanja u POREČU – Koncert Jazz in lap i u bazilici, otvaranje Annala i sajam domaćih proizvoda

Emil Daus - Foto IDS

Daus: Ipsilon u Plovaniji pretvara se u običnu cestu. Poslao apel hrvatskoj i slovenskoj Vladi