in

Daus: Ipsilon u Plovaniji pretvara se u običnu cestu. Poslao apel hrvatskoj i slovenskoj Vladi

Emil Daus - Foto IDS

Daus:  Kvalitetne prometnice ključ su za uspješnost i konkurentnost Hrvatske!

Danas je u Hrvatskom saboru predsjednik Kluba zastupnika Emil Daus, ukazao na problem gužvi na sjeverozapadu Istre gdje završava Istarski ipsilon – najvažnija cestovna prometnica u Istri. Naime, istaknuo je kako neposredno prije graničnog prijevoza Plovanija, malo nakon Umaga, završava krak Istarskog ipsilona i pretvara se iz autoceste u cestu sa samo dvije trake i to praktički do ulaza u Kopar.

– I ne možete ni zamisliti koji je problem to što je tih 10-15km cesta, a ne autocesta. Prometne gužve i kilometarske kolone nažalost su svakodnevica u turističkoj sezoni, to je jedan od glavnih ulaza turista u Istri, a o smanjenoj sigurnosti prometa nije potrebno ni pričati, kazao je Daus i dodao kako dio razloga gužvi leži zasigurno u graničnom prijelazu, ali kako je ipak neadekvatna prometnica između završetka Istarskog ipsilona i čvora autoceste kraj Kopra puno veći problem.

Stava je kako uskoro dolazi bolja prohodnost jer ulazimo u Schengen, no smatra da će problem gužve zbog prometnice ostati isti te napomenuo da ukoliko želimo biti konkurentni kao država, moramo ozbiljno razmišljati o kvalitetnoj prometnoj infrastrukturi.

Istaknuo je da je potrebno mnogo napora u razgovoru kako poboljšati prometnice u nama susjednim državama, posebno one koje su nastavak glavnih prometnih koridora Hrvatske, a Istarski ipsilon po svojoj važnosti i količini prometa, to svakako je.

Stoga je apelirao na ministra vanjskih poslova te ministra mora, prometa i infrastruktura da najprije zajedničkim sastankom, a nakon toga i sastancima s kolegama u Sloveniji započnu s realizacijom ovog projekta cestogradnje u slovenskom primorju koji je od iznimnog strateškog i gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku.

– Slična je priča i sa željezničkim koridorima, danas neću puno o njima jer nema puno vremena, no samo ću skrenuti pozornost da je u tijeku revizija TNT mreže u EU i prilika da se luku Rijeka priključi na koridor Baltik- Jadran te da se spoji Trst i Pulu modernom željezničkom vezom, ističe Daus.

Zaključio je kako je prometna povezanost gradova, općina, regija Republike Hrvatske s okruženjem jako važna, pogotovo s našim zapadnim susjedima jer činjenica je da tim prometnicama dolazi i prolazi velik broj prometa i usluga važnih za gospodarstvo naše zemlje.

 Izvor IDS

Foto Grad Poreč

U Poreču se gradi međuzaobilaznica koja će rasteretiti Vlašićevu i poslovnu zonu Facinka

Ribarska fešta - Foto TZ Vrsar

VRSAR: U petak ribarska fešta uz dječji morski kutak i sajam istarskih proizvoda