in

U većini hrane koju kupujemo nalaze se opasne bakterije

Foto: Pixabay.com

Kako navode iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, rezultati su upozorili na prisutnost bakterija koje se svrstavaju u indikatore higijene.

Kako je objavio Poslovni dnevnik, u većini hrane koja se prodaje u hrvatskim trgovinama nalaze se opasne bakterije i plijesni. Zaključak je to Centra za sigurnost hrane, koji je objavio stručno izvješće o pregledu dostupnih rezultata mikrobiološke pretrage hrane koju uzorkuju subjekti u poslovanju hranom u okviru svojih planova samokontrole, piše Glas Slavonije.

Tijekom trogodišnjeg razdoblja analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane, odnosno svake je godine obrađeno više od 5.000 uzoraka. Hrana je svrstana u 15 kategorija. Najviše je analizirano polugotovih i gotovih jela, a slijede proizvodi iz kategorije kolača, u što spadaju žitarice, mlinski, pekarski i konditorski proizvodi i tjestenine, potom meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi te bezalkoholna pića, pivo i led. Sve ostale kategorije hrane analizirane su na godišnjoj razini na manje od 100 uzoraka.

Kako navode iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, rezultati su upozorili na prisutnost bakterija koje se svrstavaju u indikatore higijene, kao što su aerobne mezofilne bakterije, enterobakterije, te plijesni i kvasci. Indikatori higijene čine znatnu pomoć i mogućnost sprječavanja pojave patogena, pa je u slučaju njihova povećanog broja nužno provesti dodatne analize, i eventualno korigirati proizvodni proces, kako bi se isključila mogućnost nastanka patogena, piše Poslovni dnevnik.

Ilustracija MUP

Kako aktivirati elektronički dio osobne iskaznice?

ISTRA se sinoć borila s ekstremnom kišom i olujnim udarima juga, danas smirivanje vremena