in

UMAG-NOVIGRAD: FRAMESPORT predstavljen na venecijanskom sajmu nautike

FRAMESPORT je predstavljen na venecijanskom sajmu nautike putem webinara na temu izazova i prilika (mogućnosti) luka lokalnog i županijskog značaja kao pokretača razvoja Jadranske obale

Luke lokalnog i županijskog značaja kao pokretači društveno-ekonomskog i održivog razvoja jadranskog područja: izazovi i mogućnosti“ bila je tema webinara emitiranog uživo 5.6.2021. u prekrasnom okruženju venecijanskog Arsenala povodom venecijanskog sajma nautike 2021.

Nakon dvije godine priprema drugo izdanje sajma nautike vratilo se u stilu, s više od 160 registriranih izlagača i preko 30.000 posjetitelja koji su imali priliku sudjelovati u širokom spektru događaja, kako na samom sajmu, tako i online, što je pružilo idealnu priliku za predstavljanje projekta FRAMESPORT i umrežavanje prisutnih posjetitelja.

Webinaru su prisustvovali Pierpaolo Campostrini, direktor organizacije CORILA, vodećeg partnera projekta, zajedno s kolegama Francescom Coccon, Andreom Ballarin i Elenom Mazzola sa Sveučilišta u Padovi. Također, sudjelovali su i Dražen Žgaljić, izvršni direktor tvrtke Logoteam d.o.o. i Doriano Labinjan, direktor Lučke uprave Umag-Novigrad, predstavnici partnera u projektu FRAMESPORT. Raspravi između projektnih partnera prethodio je Pierluigi Coppola, profesor na Milanskom politehničkom sveučilištu i koordinator EUSAIR-ovog stupa 2, Europske strategije za jadransko-jonsku makroregiju.

FRAMESPORT: ciljevi, rezultati i struktura

Aktivnosti projekta u sklopu Programa Interreg Italija-Hrvatska, koji je započeo početkom 2020. godine u nezahvalnom razdoblju, odvijaju se punim kapacitetom, kako je izjavila Francesca Coccon koja je predstavila zainteresiranoj publici primarne ciljeve i očekivane rezultate projekta.

FRAMESPORT za cilj ima promicanje održivog razvoja jadranskih luka lokalnog i županijskog značaja kao pokretača društveno-ekonomskog razvoja u obalnim područjima, kroz zajednički strateški pristup zasnovan na sistematizaciji prikupljenih podataka. U tom smislu, planira se pokretanje IKT platforme koja će prikupljati podatke i najbolje prakse kako bi se razvio strateški plan za poboljšanje usluga, infrastrukture i poslovnih modela za dugoročni održivi razvoj luka.

“Suštinu projekta FRAMESPORT čine aktivnosti povezane s razvojem zajedničkog strateškog pristupa”, napomenuo je Andrea Ballarin, u sklopu tehničke studije o strukturi projekta. „Platforma za savjetovanje o statusu luka lokalnog i županijskog značaja bit će, u tom smislu, jedan od ključnih elemenata. Nadalje, dijalog sa dionicima projekta koje čine institucije, istraživački centri, ali i krajnji korisnici, ključan je u ovom projektu jer će nam omogućiti da zajedno identificiramo potrebe i prioritete različitih teritorija kako bi ih kombinirali u zajedničkoj strateškoj viziji.

FRAMESPORT i EUSAIR

G. Pierluigi Coppola, koordinator stupa 2 “Povezivanje regija” EUSAIR-a, jedne od četiri makro-regionalne strategije Europske unije, istaknuo je sinergiju i komplementarnost FRAMESPORT-a i dva vodeća projekta identificirana Stupom 2 u vezi s pomorskim i intermodalnim pitanjima. Konkretno, afiniteti projekta “Jadransko-jonski koncept zelenih/pametnih lučkih čvorišta” usmjereni su na glavne luke na Jadranu, čiji je cilj razviti mrežu luka kako bi se poboljšali kapaciteti, promovirala digitalizacija opskrbnog lanca, sa svrhom ostvarivanja cilja nulte emisije.

Prema prototipu luka lokalnog i županijskog značaja

Talijanska i hrvatska jadranska obala prepune su luka lokalnog i županijskog značaja, vitalnih poput gl

avnih luka: zaista vjerujemo u njihov potencijal kao generatore ekonomskih i razvojnih mogućnosti na našem području.“, komentirao je Dražen Žgaljić koji je predstavio glavne informacije koje se odnose na sustav hrvatskih luka, proizlazeći iz prethodnog nacionalnog istraživanja lučkog sustava koje će se ažurirati zahvaljujući rezultatima upitnika izrađenog zajedno s IUAV-om u okviru FRAMESPORT-a.

Dosad prikupljeni podaci pokazuju nedostatak tehničkih, dimenzijskih i infrastrukturnih standarda, kao i standarda koji se odnose na osnovne usluge za korisnike, također u pogledu sigurnosti: projektom FRAMESPORT želimo definirati niz minimalnih kriterija koji će se primijeniti na sve jadranske luke, razvijajući tako prototip idealnih luka lokalnog i županijskog značaja.”, zaključio je Žgaljić.

Eko-oznaka: certifikat održivosti

Među pilot projektima koje su partneri identificirali u sklopu projekta FRAMESPORT jest i stjecanje europskog znaka zaštite okoliša za luke koji potvrđuje njihovu predanost u pogledu održivosti okoliša. Cilj ove aktivnosti, koju je tijekom webinara predstavila Elena Mazzola sa Sveučilišta u Padovi, jest dokumentiranje najboljih praksi u održivom upravljanju lukama i razvijanje smjernica za shemu certificiranja, temeljenu na metodologiji procjene životnog ciklusa (Life Cycle Assessment) koja će se testirati na temelju odabira talijanskih i hrvatskih luka koje se trenutno definiraju.

Tehnologije nove generacije u službi luka

Prezentirano je i nekoliko pilot aktivnosti odnosno inicijativa osmišljenih u sklopu projekta FRAMESPORT, s ciljem suočavanja s budućim izazovima u upravljanju luka lokalnog i županijskog značaja. Tijekom webinara, Doriano Labinjan, ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad, predstavio je pilot aktivnost koju će provesti Lučka uprava Umag-Novigrad. Radi se o uspostavljanju sustava video nadzora za automatsko praćenje brodova kojeg sačinjavaju sustavi za prepoznavanje temeljeni na umjetnoj inteligenciji i infracrvenim senzorima. Također će se implementirati inovativni radio frekvencijski sustav za identifikaciju zauzetih i slobodnih vezova i prijenos informacija na platformu FRAMESPORT. Aktivnosti su usmjerene na uvođenje novih tehnologija s ciljem smanjenja troškova upravljanja i nadzora lukom te optimizacije korištenja dostupnih resursa.

Pogled u budućnost

U trenutnoj situaciji javlja se niz kritičnih pitanja koja se moraju prepoznati i riješiti, uključujući opću fragmentaciju ponude i heterogenost potražnje, odsutnost jedinstvenog pristupa upravljanju i zajedničkog standarda kvalitete. Nedostaju i informacije i alati za potporu u procesima donošenja odluka, ali i izbori korisnika što utječe na rast i konkurentnost.”, rekao je Pierpaolo Campostrini.

Stoga je neophodno vratiti ‘plavu ekonomiju’ u središte, prepoznati i ojačati ključnu ulogu turističkih luka, marina i nautičkog sektora u cjelini, u svrhu razvoja gospodarskog sustava i teritorija.

Europske i ostale zemlje s pristupom (ili izlazom na) Mediteranu ujedinjuje zajednička sudbina i vitalni zajednički resurs: naša je zadaća u potpunosti shvatiti vrijednosti i mogućnosti za razvoj našeg gospodarstva, poboljšanje našeg društva te stvaranje poslova u zajednici. ” zaključio je Campostrini.

Snimka webinara dostupna je putem linka na: https://www.youtube.com/watch?v=vqIsrYe8nbM

Partneri:

Vodeći Partner: CORILA – Konzorcij za koordinaciju istraživačkih aktivnosti vezanih uz sustav Venecijanske lagune

PP1: Općina Monfalcone

PP2: ITL – Institut za transport i logistiku

PP3: ASSET – Strateška regionalna agencija za eko-održivi razvoj područja – Regija Apulija

PP4: Svim Marche – Sviluppo Marche Srl

PP5: ARAP – Regionalna agencija za proizvodne aktivnosti

PP6: AAST Termoli – Autonomna agencija za ugostiteljstvo i turizam

PP7: Lučka uprava Umag-Novigrad

PP8: Primorsko – goranska županija

PP9: Županijska lučka uprava Zadar

PP10: Lučka uprava Šibenik

PP11: PFRI – Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci

PP12: Logoteam d.o.o.

PP13: Euro-Mediteranski centar za klimatske promjene

PP14: Lučka uprava Senj

PP15: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH

Pridruženi partneri:

PP17: Regija Marche

PP18: Općina Gabicce Mare

PP19: Općina Numana

PP20: Općina Termoli

PP21: Općina Campomarino

PP22: Općina Montenero Di Bisaccia

PP23: Guidotti Ships Srl

PP24: Marinucci Yachting Club Srl

PP25: Regija Autonoma Friuli-Venezia Giulia

PP26: Regija Veneto

PP27: Općina Rimini

PP28: Regija Emilia-Romagna

Za sve informacije o projektu posjetite web stranicu https://www.italy-croatia.eu/framesport i prijavite se na FRAMESPORT newsletter listu putem linka http://eepurl.com/guHI-5

U naletu vlaka na auto poginula jedna osoba

Grad Pazin upozorava: ZAREČKI KROV nije siguran za izletnike!