in

Grad Pazin upozorava: ZAREČKI KROV nije siguran za izletnike!

Foto Grad Pazin

Približava se kraj školske godine pa su iz Grada Pazina poslali obavijest učenicima da se prilikom proslava koje prate završetak školske godine pridržavaju sljedećih smjernica:  zbog nedavnog urušavanja kamenih blokova i zemlje u području Zarečkog krova pozivaju na oprez!

Naime, Zarečki krov još nije očišćen, te stoga nije siguran za skakanje. Također, ne približavajte se klizištu i stijeni koja se odvalila, jer postoji velika opasnost od daljnjeg urušavanja stijene i klizišta, što bi u opasnost dovelo živote.

Upozorenje vrijedi do daljnjeg za sve korisnike tog područja dok se situacija ne sanira. 

-Nadalje, molimo Vas da pazite na okoliš, te da u slučaju ugroze, kontaktirate broj za hitne intervencije – 112, pozivaju iz Grada Pazina.

Naime, kako je objavljeno prije nekoliko dana, u blizini Pazinskog potoka u blizini Zarečkog krova došlo je do odrona kamenih blokova i zemlje. Uslijed povećane količine padalina u proteklom razdoblju koje su uzrokovale odrone, Grad Pazin je početkom tjedna izašao na teren i dokumentirao zatečeno stanje.

Lokacija je ocijenjena kao opasna i u pitanju je sigurnost posjetioca te se odmah pristupilo otklonu problema. Po obavljenom uvidu stupilo se u kontakt s Hrvatskim vodama, Turističkom zajednicom središnje Istre i tvrtkom Natura Histrica d.o.o., koji su obaviješteni o nastalom odvajanju dijela zemlje na lijevoj obali Pazinčice.

Radi se o privatnom zemljištu, te je Grad Pazin u postupku ishođenja suglasnosti vlasnika zemljišta. Po primljenoj suglasnosti u planu je započeti s radovima. Izvršiti će se izrada drvene ograde, radi zabrane pristupa zoni odrona kamenih blokova i zemlje, postavit će se stepenice na početku novog utabanog puta tzv. „bypass“ staze koja zaobilazi zonu odrona. U planu je i nasipavanje novog obilaznog puta, te izrada i ugradnja tabela upozorenja i zabrane pristupa u zoni odrona.

Grad Pazin će s predstavnicima Hrvatskih voda početkom drugog tjedna obići teren, nakon čega će se utvrditi daljnje postupanje.

O početku radova i sanaciji pravovremeno Grad Pazin će izvijesti javnost.

UMAG-NOVIGRAD: FRAMESPORT predstavljen na venecijanskom sajmu nautike

TAR: Vođeni obilazak Lorona i Santa Marine