in

Vižinadi čista petica iz transparentnosti

Općina Vižinada dobila je najvišu ocjenu iz transparentnosti. Naime, Institut za javne financije predstavio je rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 lokalnih jedinica, za period od studenog 2018. do ožujka 2019.

-U ovom istraživanju Općina Vižinada dobila je najbolju, odličnu ocjenu, što je potvrda da smo svake godine sve transparentniji te da stanovnici općine imaju cjelovit uvid u naš rad. Jednako tako, od ove godine smo dio projekta Opencity.hr kojem je cilj sve podatke iz poslovanja javnog sektora, kroz interaktivne vizualizacije u današnjem digitalnom svijetu, učiniti dostupnim svim građanima kako bi detaljno bili informirani o tomu gdje se i na koji način troši novac u javnom sektoru, komentirao je načelnik Marko Ferenac.

Dodaje da osim što im je prioritet raditi mnogo te neprestano ostvarivati nove projekte za dobrobit svojih sugrađana, jednako im je važno sve obavljati maksimalno transparentno, na način da su javno dostupni podaci o svakoj utrošenoj proračunskoj kuni.


Što se tiče Open city projekta, Vižinada je bila prva općina u Hrvatskoj koja se uključila u taj projekt. OpenCity je projekt u čijem je prvom planu pravilna informiranost građana kako bi mogli što aktivnije sudjelovati u napretku svoje životne sredine. Riječ je o projektu čiji je cilj digitalizirati upravu i informirati građane kroz objedinjavanje pametnih rješenja za podizanje transparentnosti i otvorenosti gradova, općina i županija u Hrvatskoj. Projekt je prvenstveno usmjeren prema građanima koji na jednom mjestu mogu pronaći sve najvažnije podatke i informacije koje ih zanimaju, a jednako tako, svoj grad prema brojnim parametrima usporediti s ostalim gradovima u Hrvatskoj. 

Što se tiče ove analize Instituta za javne financije, transparentnost proračuna ocjenjivana je brojem objavljenih proračunskih dokumenata pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne samouprave, a koji moraju biti potpuni, točni i pravovremeni te razumljivi.

Uočeno je da se prosječna transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava te u ovom ciklusu iznosi 3,9.

Po vrstama lokalnih i regionalnih jedinica, županije su u prosjeku iznimno transparentne (4,9), gradovi su vrlo dobri (4,3), dok kod općina vladaju još uvijek prevelike razlike (3,8).

Karate kamp u Umagu ovog tjedna okuplja 4.000 mladih iz cijelog svijeta

Dio Funtane i Baderne 5. srpnja bez struje