in

Vlada fiksirala cijene goriva na dva tjedna

Benzinska postaja u Taru - Ilustracija/Foto Tanja Kocijančić

Zbog očekivanog rasta cijena goriva fiksiramo najvišu maloprodajnu cijenu goriva na benzinskim crpkama koje se ne nalaze na autocestama u iduća dva tjedna, a radi se o 94% benzinskih postaja u Republici Hrvatskoj, objavila je Vlada RH na svom Twitteru.

Foto Vlada RH Twitter cijene goriva
Foto Vlada RH Twitter

Naime, Vlada je jutros na telefonskoj sjednici donijela nove mjere vezane uz cijene goriva. Cijene goriva na svim benzinskim postajama osim na autocestama se fiksiraju na sadašnje cijene – 13.08 kuna za eurodizel i 13.50 kn za benzin. Plavi dizel koštat će 9.45 kuna po litri. Na autocestama cijene rastu na 13.57 kuna za eurodizel i 14.06 kn za eurosuper 95, navodi Index.hr.

Vladina uredba kojom se omogućavaju te cijene primjenjuje se od sutra i prema Plenkovićevim riječima odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna. Ne odnosi se na premium goriva.

Premijer Andrej Plenković i ministri Marić i Filipović obratili su se javnosti i govorili o detaljima novih mjera.

Prenosimo objavu s Twittera Vlade: “Od početka ovog snažnijeg rasta cijena reagirali smo već nekoliko puta, a ukoliko bude potrebe reagirat ćemo i dalje. S obzirom na dosadašnje uštede šaljemo jasnu poruku da radimo sve kako bi se ublažio udar na standard građana.

Kao i dosad, ovo fiksiranje najviših maloprodajnih dopuštenih cijena ne odnosi se na premium goriva, čija se cijena formira slobodno.

Naš mehanizam ne diskriminira nikoga budući da su cijene jednake za sve, a siguran sam da će mađarski model kasnije pasti na europskom sudu budući da se radi o diskriminaciji. Ne možete u EU imati nižu cijenu za nekoga s mađarskim tablicama, a za nekoga s drugima višu.

Što se tiče rasta cijena u trgovinama, već smo snižavali PDV na određeni broj proizvoda i ovo je trenutak kad udruge za zaštitu potrošača trebaju prozivati sve one koji neopravdano dižu cijene. Okolnosti zahtijevaju široki konsenzus i društvenu odgovornost svih sudionika.

Vlada može učiniti i čini da okvir bude povoljniji te smanjuje poreze i trošarine, ali ne možemo zamijeniti trgovce kao nekoga tko formira cijenu. S naše strane, mjere nastojimo kalibrirati tako da ublažimo udar na standard građana, a da nam gospodarsku subjekti ostanu na nogama.”

Juniori porečkog ŠRD-a Zubatac drugi na županijskom prvenstvu

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Pazin: Uhićen jer je vozio s 3,5 promila