in

Vodnjanski Infobip: “Za burzu u New Yorku bit ćemo spremni 2023.”

Vlasnici Infobipa

Sada u Infobipu nastoje ući dublje u tehnologiju kojom se bave i u svoja rješenja uključiti više umjetne inteligencije

Iz superuspješnog hrvatskog tehnološkog startupa Infobip, koji je ljetos procijenjen na najmanje milijardu dolara, objavili su kako očekuju da će 2023. godine biti spremni za inicijalnu javnu ponudu dionica na burzi u New Yorku, objavio je Jutarnji list.

To je za Bloomberg izjavio izvršni direktor i jedan od trojice osnivača Infobipa Silvio Kutić, s kojim je novinarka Jasmina Kuzmanović razgovarala u sjedištu kompanije u Vodnjanu. Kao što su najavili već krajem srpnja, prilikom investicijske runde teške više od 200 milijuna dolara, sada je cilj širenje u Sjedinjenim Državama i akvizicija kompanije na tom tržištu. Metu još, kako se čini, nisu našli.

Najvrednija kompanija

Kutić je za Bloomberg otkrio da iduće godine očekuje prihod od milijardu dolara, a ove godine dobit od 120 milijuna dolara, što je rast od 40 posto u odnosu na 2019. godinu. Lani je vodnjanski softverski div imao prihod od 602 milijuna eura te je posljednjih deset godina prosječno rastao 48 posto. Inače, u hrvatskoj IT zajednici neki, poput Damira Sabola, osnivača Microblinka i PhotoMatha, smatraju da je Infobip već postao najvrednija hrvatska kompanija, to jest da je daleko premašio milijardu dolara valuacije te dosegnuo Inu.

Infobip trenutno ima oko 2400 zaposlenika diljem svijeta u 68 ureda, a za vrijeme pandemije koronavirusa su zbog potražnje za njihovim rješenjima dodatno zaposlili 500 radnika. Njihovi su klijenti i WhatsApp, Uber, Burger King, velike banke i telekomi, a bave se tehnološkim rješenjima preko kojih kompanije komuniciraju s klijentima. Infobip je, kako se to najjednostavnije opisuje, globalna višekanalna komunikacijska platforma u oblaku.

Bloomberg navodi da sada žele cementirati svoju poziciju na profitabilnom sjevernoameričkom tržištu i privući pozornost potencijalnih investitora u sklopu priprema za listanje na burzi.

Razvojna stepenica

U srpnju je objavljeno da u Infobip vlasnički ulazi američki fond One Equity Partners (u kojem su partneri bivši hrvatski sportaši Ante Kušurin i Mario Ančić), a do tada su se 14 godina razvijali vlastitim snagama i pritom bili među najbrže rastućim kompanijama u Hrvatskoj. Kad bi najavljeni IPO, kao sljedeća razvojna stepenica, točno mogao biti realiziran, to će, kaže Kutić, odlučiti 2023. godine. Sada nastoje ući dublje u tehnologiju kojom se bave, dodaje uz napomenu da je tehnološka komunikacija još na svojem početku te se preko mobilnih telefona vrlo malo toga može učiniti. Stoga će u svoja rješenja uključiti više umjetne inteligencije.

Cijeli članak pročitajte na Novac.hr.

Žensko poduzetništvo: Od ideje do realizacije - tko su moji klijenti i kupci?

Mjesec poduzetništva u Poreču – Prijavite se na edukaciju „Inovativnost u poduzetništvu – odgovor na gospodarsku krizu“

VIŽINADA: Počela preventivna jesenska deratizacija

VIŽINADA: Počela preventivna jesenska deratizacija